Zeytinde organik gübre etkisi
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğrencilerinin ortak çalışması olan “ Organik Gübrelemenin Zeytinin Makro Element İçeriği ile Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi” adlı araştırma, Şafak Ceylan, Nilgün Mordoğan, Hakan Çakıcı, Evren Günen,Bihter Çolak Esetlili tarafından yapıldı. Araştırmada organik gübrelemenin zeytin verimliliği ve kalitesi üzerine olan etkileri incelendi.
Araştırmada, tarih boyunca her zaman barış ve verimlilik sembolü olan zeytin bitkisinin birçok ülkenin ekonomisinde önemli rol oynadığı, yağının ise tıpta parfümeride ve sabun endüstrisinde kullanıldığı açıklandı. Ödemiş yöresinde yaygın olarak bulunan zeytinde uygulanan sığır gübrelerinin zeytinin verimi, bazı kalite özellikleri, yaprak, meyve eti ve çekirdekteki N, P, K, Ca, Mg içeriğine etkisi incelendi. Araştırma, Ödemiş’in Kışla Köyü’nde 3 sene boyunca yürütüldü ve çalışmada sığır gübresi bazı değerlerde ağaç dozlarında kullanıldı.
-Organik gübre zeytin verimini arttırıyor
Araştırmada meyve veriminin, kalitesi hasat öncesi gübreleme uygulamalarından etkilenmekte olduğunun ve bu nedenle uygulamaların bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğinin altı çizildi. Zeytin verimini önemli olarak etkileyen bio gübrelerin kontrolle karşılaştırıldığında verimin daha fazla arttığına dair verilere ulaşıldı. Organik gübrelerin ise, ekonomik ürün için zeytin ağaçlarının gelişim döngüsü boyunca yaprakların besin element içeriğinin yeterliliğini korumakta, meyve tutumunu arttırarak meyve dökülmesini de engellediğini gözle görülür biçimde kanıtlandı. Bu durum organik gübrelerin ürün artışına yansıması olarak da irdelendi.
-Organik gübreler bilinçli kullanılmalı
Özelikle organik maddece fakir topraklarda organik gübre uygulamaları, zeytin beslenmesinde önemli bir etkiye sahip olup yapraklarda N,K,Mg içeriğini arttırdığı görüldü. Araştırmacılar 3 yıl boyunca yürüttükleri çalışmada organik ve bio gübrelerin zeytin boy/en oranını 1. Ve 3. yıl önemli düzeyde etkilerken 2. yılda önemli etkinin olmadığını bildirdiler. Bu veriler ışığında, sağlıklı yaşam ve çevre bilincini giderek önem kazandığı günümüzde, doğal ve çevreye duyarlı olan organik gübrelerin bilinçli kullanımının arttırılması hedeflendi. Ancak gelişigüzel fazla miktarlarda kullanımının ise çevre kirliliği yaratabileceği gerçeği gözlendi.(ŞY/GK-OK)
Not: Fotoğraflar internetten geçildi.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu