Türkiye’nin çeltik ambarında hasat başladı
Türkiye’de üretilen çeltiğin büyük bir bölümünün karşılandığı Edirne’de çeltik hasadı başladı.
Çiftçiler nisan ayından bu yana yetişmesi için suyla sürekli besledikleri çeltiği, pirinç safhasına getirmek için mesaiye devam ediyor.
Kent merkezi ve köylerinde, tava hazırlanması, su verilmesi, çeltik tohumu ve gübre ekimiyle uzun bir yetiştirme sürecinin ardından başaklara dolan çeltik, biçerdöverlerle hasat ediliyor.
Edirne’nin Üyüklütatar köyündeki çeltik yetiştiricileri de hasat öncesi çeltik tarlasında kurban kesti.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne’de 550 bin dönüm tarım arazisinde çeltik ekili olduğunu söyledi.
Çeltik ambarı olarak bilinen Edirne’de çiftçilerin büyük emek vererek hasat dönemine geldiğini belirten Yorulmaz, “Bol su içinde yetişen çeltik için su tutacak tava adı verilen öbekleri yapan üretici, serpme usulüyle tohumu toprakla buluşturdu. Gübreleme, yabancı otla mücadele ve tavalara su verme gibi işlemler gerçekleştirdi. Üretici şimdi ise hasat dönemine geçiyor. Pirinç meşakkatli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alacak” diye konuştu.
Çeltik üreticisinin giderinin çok olduğunu ifade eden Yorulmaz, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acil şekilde müdahale alım fiyatını açıklaması gerektiğini ifade etti.
Yorulmaz, çiftçinin ofisten iyi bir fiyat beklediğini kaydetti.
Çiftçi Ahmet Kara ise çeltik üretimi için üreticilerin büyük emek harcadığını anlattı.
Çeltik hasadının hayırlı olmasını dileyen Kara, “Çeltik hasadını biçerdöverimizle özenli şekilde yapıyoruz. Hasadın ardından ürünü satmadan önce kurutma makinelerinde kurutuyoruz. Geçen yıl fiyat düşüktü, bu yıl açıklanacak fiyatın daha iyi olmasını bekliyoruz. Şu an tarladan aldığımız verim iyi görünüyor. İnşallah çiftçi iyi fiyatlar görür ve başımız yerden kalkar” dedi.
Çeltik tarlasında hasada başlamadan önce kurban kestiklerini aktaran Kara, çiftçinin umutlu olduğunu kaydetti.
Çiftçi Seçkin Kara da çeltiğin yıl boyunca suyla desteklenmeyi bekleyen bir ürün olduğunu belirtti. Yıl boyunca tarladaki ürünün yetişmesi için bakım yaptıklarını anlatan Kara, hasadın tüm çiftçilere hayırlı olmasını diledi.
-Çeltiğin yarısına yakını Trakya’dan
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı “2015 Yılı Bitkisel Üretim” istatistiğine göre, Türkiye’de geçen yıl 920 bin ton, Edirne’de ise ekimi yapılan 480 bin 466 dekarda 386 bin 907 ton çeltik üretildi.
Ülkede geçen yıl çeltik üretilen 26 kent incelendiğinde ilk sırada Edirne yer buldu. Edirne’de çeltik üretimi ilçeler ayrımına bakıldığında en çok üretim 153 bin 573 ton ile İpsala’da gerçekleşti. İpsala’yı Meriç, Uzunköprü, Merkez, Keşan, Enez, Havsa ve Lalapaşa ilçeleri takip etti.
Üretim miktarları baz alındığında Türkiye’de üretilen çeltiğin yarısına yakınının Trakya illerinden hasat ediliyor.
Türkiye’de çeltiğin en fazla üretildiği Edirne (386 bin 907 ton), Tekirdağ (26 bin 723 ton) ve Kırklareli’deki (24 bin 110 ton) üretim, (437 bin 740 ton) Türkiye’deki çeltik üretiminin yüzde 48’ine denk geliyor.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu