Tiftik Keçisi Kırkma Sezonu Başladı.
Ankara tiftik keçisi kırkımları Ankara’nın Çayırhan mahallesinde start aldı. 2 ay boyunca Ankara’nın tamamında 100 bine yakın Tiftik Keçisi kırkılarak yaza hazırlanacak. İlk kırkıma ev sahipliği yapan Oktay Aydaş Koyun Keçi Çiftliği’nde ayrıca küçükbaş hayvan kırkımı ile ilgili bir eğitim programı çekildi. Makineli kırkımcılar ile elle kırkımcıların birlikte çalıştığı çiftlikte kırkım çalışmaları kayıt altına alınırken kırkım sırasında yapılan işlemler uygulamalı olarak anlatıldı. Eğitim videosunda kırkım çeşitleri ve kırkım aletleri hakkında detaylı bilgiler verildi, kırkımın usta isimleri kırkım ile ilgili önemli aşamaları kameralar önünde anlattı.
Bir tarım kanalında yayınlanacak olan program ayrıca DVD olarak çoğaltılarak hayvan sahiplerine, Ziraat Mühendisliği ve Veteriner Hekimliği eğitimi gören üniversite öğrencilerine dağıtılacak.
Kırkım sonucu elde edilen tiftikten ancak devlet desteği ile para kazandıklarını, koyun kırkımından elde edilen yapağının satışından gelir elde etmenin mümkün olmadığını belirten çiftlik sahibi Oktay Aydaş, “Koyun yapağısının satışından gelir elde etmesek de yılda bir kez hayvan sağlığı ve refahı için kırkım yapmak zorundayız. Türkiye’de kırkım sezonu Mart ve Nisan aylarında Tiftik Keçisi kırkımı ile başlar 6-7 ay devam eder. Çayırhan diğer ilçelere göre daha ılıman bir iklimi olduğu için ilk kırkım burada gerçekleşir” ifadesini kullandı.
Eğitim filmi çekimlerine ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Oktay Aydaş, “Makineli kırkımı teşvik etmek amacıyla hazırlanan eğitim programında hem elle kırkımın hem de makineli kırkımın çekimleri yapıldı. Makine kullanan kırkımcılar ile makas kullanan kırkımcılar yarıştılar. Amaç elle kırkım ile makineli kırkım arasında bir fark olmadığını göstermekti. Ben tifitik keçisinde makineli kırkım mı elle kırkım mı sorusuna yanıt vermekte tereddüt ediyorum. Ancak koyunlarda kesinlikle makineli kırkım olmalı. Dünyada yüzyılı aşkın bir süredir kırkım makineler ile yapılıyor. Türkiye’de ise hala da elle kırkım hakim ve kırkımcıların sayısı hızla azalıyor. Kırkım bir zorunluluk fakat biz kırkım yapacak kişi bulmakta her geçen sene zorlanıyoruz. Makineli kırkım ile gençlere yeni bir iş sahası açılabilir” dedi
kaynak: tarım 2023
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu