Tescilli patlıcanın rekoltesinde yüzde 100 artış
Kendine has yapısından dolayı coğrafi işarete sahip olan Yamula patlıcanının rekoltesinde bu yıl yüzde 100 artış oldu.
Kendisine özgü aroma ve tat özellikleriyle diğer çeşitlerinden ayrılan Yamula patlıcanı, uzun yıllardır Kayseri’nin Yemliha Mahallesi’nde çiftçiler tarafından yetiştiriliyor.
Kısa süre önce hasadına başlanan, çekirdeksiz Yamula patlıcanı, yavaş yavaş tezgahlardaki yerini almaya başladı.
Yetiştirme ve hasadındaki zorluklar nedeniyle daha çok kalabalık aileler tarafından ekilen Yamula patlıcanının hasadında en büyük görev kadınlara düşüyor. Sabahın erken saatlerinde tarlanın yolunu tutan kadınlar, yaprakları dikenli olan patlıcanı toplamak için eldiven, güneşten korunmak için de şapka kullanıyor.
Çiftçi kadınların en büyük derdi ise binbir emekle yetiştirdikleri patlıcanın taklitlerinin hasattan çok daha önce tezgahlarda yer alması.
Geçen yıla kıyasla bu yıl patlıcanda yaşanan verim artışı ise hasat yapan çiftçinin yüzünü güldürüyor.
– “Yamula patlıcanının taklitlerinden sakının”
Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Ulusoy, AA muhabirine, Yemliha’nın sulama imkanlarının zenginliğinden dolayı bir tarım kültürüne sahip olduğunu, yoğunlukla bölgede Yamula patlıcanı, şeker pancarı ve ayçiçeği üretimi yaptıklarını söyledi.
Yemliha’ya özgü Yamula patlıcanının 1960 yılından bu yana hasadının yapıldığını belirten Ulusoy, kurdukları kooperatif sayesinde çiftçiyi de koruduklarını dile getirdi.
Yamula patlıcanının 2007 yılında coğrafi işaret olarak tescillendiğini anlatan Ulusoy, şöyle konuştu:
“Yamula patlıcanı mor çizgili, yumurtaya benzer şekildedir. En fazla 13 santimetre uzunluğunda olur. Lezzeti diğer patlıcanlardan çok farklıdır. Taklit edilmeye de başlandı. Bunun için Yamula patlıcanı yazan çuvallarımız ve kolilerimizle patlıcanımızı sahiplenmeye çalışıyoruz. Hasada temmuzun sonuna doğru başladık. Ancak bizden önce semt pazarlarında, marketlerde ‘Yamula patlıcanı’ yazan patlıcanlar yerini almaya başladı. Buna müdahale etmeye çalışıyoruz, vatandaşlarımızın da dikkatli olmasını istiyoruz. Belediyelere yazı yazıyoruz, ismimiz kullanılıyor diye. Ancak yetişemiyoruz, etiketin bir yerine ‘Yamula’ arkasına ‘yerli’ ya da ‘Antalya Yamula’ yazıp etiketi değiştiriyorlar. Bu patlıcanı alan tüketici de hayal kırıklığına uğruyor.”
Ulusoy, çiftçinin patlıcanı kooperatife getirdiğini, toplanan patlıcanların kent halindeki kendi iş yerlerine verildiğini anlattı.
Bu yıl 700 dekar alana patlıcan ektiklerini belirten Ulusoy, “Geçen yıl bu dönemde 250 ton patlıcan toplanmıştı. Bu yıl ise 500 tonu aştık. Yüzde 100 rekoltede artış var. Bu hem emek veren çiftçiyi hem de bizi mutlu etti.” dedi.
Tarlada çalışan çiftçi kadınlardan Fatma Çerçi de patlıcan hasadının çok zahmetli olduğunu, patlıcanı zamanında toplamak için ailece tarlada çalıştıklarını ifade etti.
Çiftçi Ayşe Arslan ise Yamula patlıcanının tadıyla diğer patlıcanlardan ayrıldığını ifade ederek, “Patlıcana bebek gibi emek veriyoruz. Mart ayında ekimine başlıyoruz. İlacı, gübresi, sulaması hepsi emek ister. Toplaması da zor. Tadı ete benzer. Zaten tadan birisi hemen farkını anlar.” diye konuştu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu