Tarım sektöründe Rusya sevinci
Türkiye ve Rusya arasında tarımsal ürün ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması kararı, çiftçileri ve ihracatçıları sevindirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinde, tarım ürünlerinde ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması kararının, hasat sezonunun başladığı yaş üzüm, narenciye, domates gibi birçok tarım ürününde ihracatı önemli ölçüde artıracağı öngörülüyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Rus uçağının düşürülmesi sonrası bu ülkeye ihracatta yaşanan sıkıntıların iki liderin görüşmesiyle sona erdiğini, ihracat açısından güzel bir sezon beklediklerini söyledi.
Yaş sebze ve meyvedegenel olarak iklim koşullarının etkisiyle bereketli bir sezonun yaşandığını, birçok üründe en büyük pazar konumundaki Rusya’da insanların Türk ürünlerini severek tükettiğini dile getiren Seyyar, “Beklediğimiz mesajlar geldi, artık çok daha rahatız. Üretici de ihracatçı da hasat sezonuna umutlu giriyor. Kademeli olarak Rusya pazarına girişlerde sıkıntıların kalkmasını bekliyoruz. İki ülke bakanlıkları nezdinde çalışma yapılmasını bekliyoruz.” dedi.
Rusya ile yaşanan sorunun tarım sektörüne etkilerinin abartılı yorumlandığını, ihracatçının bu süreçte alternatif pazar konusunda başarılı olduğuna işaret eden Seyyar, yaklaşık bir yıl süren bu sürecin ihracatçı için de önemli bir “kriz testi” olduğunu ifade etti.
Seyyar, şunları kaydetti:
“Sonuçta ihracatçı, ürünlerini çöpe atmadı. Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya gibi bölgelerde bulduğu pazarlarda değerlendirdi. Fiyatlarda da abartılı düşüşler olmadı. Üzerinde en fazla spekülasyon yapılan domateste dahi krize neden olacak bir durum oluşmadı ancak Rusya ile yaşanan sorun birkaç sezon devam etseydi zararın boyutu giderek artabilirdi.”
– “İhracat hızla artacak”
Seyyar, yaş meyve ve sebzede ocak – temmuz döneminde Bağımsız Devletler Topluluğu’na yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 50 düşüşle 281 milyon dolara gerilediğini, sektörün toplam ihracatının ise sabit kalarak710 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
İki liderin görüşmesi, Rusya’ya her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık yaş üzüm ihracatının yapıldığı Manisa’da da umutları artırdı.
Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Rusya’nın bölge üreticisi açısından önemli bir pazar olduğunu dile getirdi.Soygür,”Üretici bağdaki işini bırakıp iki liderin görüşmesini izledi. Ben ilk kez böyle bir olay gördüm. Bu görüşmede de yeni sezon öncesi güzel haberler aldık. Şimdi beklentimiz bir an önce Rusya pazarına girişteki sıkıntıların kalkması. Bu konuda yaş üzüme öncelik verilmesini bekliyoruz çünkü AB pazarlarına ürün göndermeye başladık.”ifadelerini kullandı.
Rusya’ya150 bin ton yaş üzüm ihracatı yaptıklarını, bu rakamın 200 bin tonun üzerine taşınabileceğini kaydeden Soygür, rekoltenin yüksek olması dolayısıylafiyatların kilogram başına 1-1,5 lira seviyesindeki dengesini koruyacağını düşündüklerini söyledi.
– “Sera domatesinde fiyatlar artabilir”
Rusya’ya yıllık 10 bin ton domates ihracatı gerçekleştiren Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şentürk, iki liderin el sıkışmasının psikolojik etkisinin piyasalarda hissedilmeye başladığını, seracılık sektörünün beklettiği yatırımlarına bugün itibarıyla yeniden hız verdiğini ifade etti.
Rusya pazarında yaşanan sıkıntının sera domatesinde fiyatları yüzde 30 düşürdüğünü belirtenŞentürk, “Domateste Rusya’ya ihracat sezonu kasım ayında başlıyor. Bu tarihe kadar sorunların aşılacağını düşünüyoruz. Sadece doğrudan ihracat değil Ukrayna ve Moldova üzerinden girişlerde de artık sorun çıkarılmayacaktır diye düşünüyorum.Rus halkı da 1 yıllık süreçte Türk sebze meyve ürünlerinin kıymetini anladı. Rus basınında yer alan haberlere göre tüketici kalitesiz malları pahalıya tüketmekten şikayetçi.Sera domatesinde son 1 yılda fiyatlarda yüzde 30 kaybımız oldu, bunu rahatlıkla telafi edebilecek noktadayız” şeklinde konuştu.
Şentürk, Rusya’ya ihracatı yapılan tarım ürünlerinde son 1 yılda fiyatların baskılandığını, bunun iç piyasaya da yansıdığını, gelecek dönemde fiyat artışlarının beklenebileceğini söyledi.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu