Sürü Yönetimi Sistemi TÜBİTAK Desteğiyle Yerli Oldu
TÜBİTAK desteğiyle Türkiye’nin ilk yerli sürü takip sistemi geliştirildi. ‘ProÇift’ isimli sistem ile çiftliklerin daha verimli hale gelmesi için tüm gelişmeler anlık takip ediliyor.
Sürü yönetim sistemi çiftliklerdeki hayvanların doğum kayıtları, süt verimlilikleri, ilaçların kaydedilmesi, yeme göre verimde değişikliklerin takibi, işçi değişikliği sonucu hayvanların veriminin ne olduğu, kullanılan tohumların işe yararlılığı gibi birçok alanda takip sağlanmasını içeriyor. Kapsamlı takip ile çiftlik sahibi kendine bir yol haritası çizerek, ekonomik öngörüsünü yapabiliyor.
Türkiye’de az sayıdaki çiftlikte kullanılan sistemin yerli olarak üretilmesi amacıyla çalışmalara başlayan Hacettepe Üniversitesi Teknokent bünyesinde bulunan Algan Yazılım, TÜBİTAK TEYDEB desteğiyle çiftçinin daha kolay kullanacağı ve tüm ekranları Türkçe olan ilk yerli sürü yönetim sistemi olan ‘ProÇift’i geliştirdi.
“TÜBİTAK Olmasaydı Projeye Başlayamazdık”
Algan Yazılım Müdürü Fatih Mehmet Güleç, ProÇift ile ithalatı engellemek istediklerini söyledi. Türkiye’de bazı çiftliklerin ithal sürü takip sistemi kullandığını belirten Güleç, “İthal sistemlerin Türkçe olmaması ve teknik sorunlarda bakım imkanının kısıtlı olması nedeniyle yerli bir sürü takip sistemi geliştirmeye karar verdik. Ülkemizin kalkınmasına destek olmak ve ithalatın önünü kesmek fikriyle çalışmaya başladık. Yerli sürü takip sistemi için başladığımız çalışmaların tatmin edici bir başarıya ulaşması için yüksek maddi kaynaklar gerektiriyordu. Aradığımız desteği, TÜBİTAK’a sunduğumuz ilk projemiz olan ‘Damızlık Süt Sığırı Çiftlik Takip Otomasyonu’ projesiyle ProÇift ile elde ettik. Daha sonra sistemin eksiklerini tamamlamak için sunduğumuz ‘Elektronik Çiftlik Otomasyonu Geliştirme’ projesiyle de çalışmalarımızı tamamladık. TÜBİTAK bize inandı ve sunduğumuz iki proje için yaklaşık 550 bin TL’lik bir destekte bulundu. Bugün Türk çiftçisine ihtiyaç duyduğu modern tesisleri yine Türk mühendislerin tasarımıyla sunabiliyor olmamız da, TÜBİTAK’ın bu desteği çok önemli paya sahiptir.” dedi.
Çiftlikteki Her Türlü Gelişme SMS’le Bildiriliyor
TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında aldıkları ilk destekle ‘ProÇift’ projesini, ikinci destekle de ürün ailesini geliştirdiklerini dile getiren Güleç, şunları söyledi: “Hayvanların bireysel olarak takip edilmesi bir sürü için çok önemlidir. Eğer hangi hayvanın ne kadar süt verdiğini günlük takip ediyorsanız, tükettiği yemi ve verdiğiniz ilaçları hesaplayabiliyorsanız, o hayvan için karlılığı hesaplayabiliyorsunuz demektir. Biz ProÇift ile bunları yapıyor, çiftlikleri yönetilebilir hale getiriyor, modernleştiriyoruz. Geçmişe dönük analizlerin yapılarak sürü ortalamasını düşüren hayvanların eliminasyonunu da bu sistemle yapabiliyoruz. Bu sayede verim düşmemiş oluyor. Çiftlikteki hayvanların her durumu anında SMS’le çiftlik sahibine ulaşıyor. Hayvanların tohumlanması, verilecek ilacın takviminin yanında, gebelik takibinin yapılması ve süt kalite ölçümlerinin alınması gerekiyor. Yeterince iyi hazırlanmış bir bilgisayar programı, bu gibi tüm işleri sizin için aklında tutar, zamanı geldiğinde de size e-posta, SMS gibi değişik kanallardan hatırlatabilir. Benzer şekilde, ani süt düşüşleri, kilo değişimleri, tohumlama zamanında aşırı vakit kaybı gibi birçok önemli uyarı da, benzer kanallarla size ulaştırılabilir”
İthalattan İhracata
ProÇift sistemini 22 tesisin kullanmaya başladığını söyleyen Güleç, “Bu yıl bizim ürünümüzle 22 tam otomasyonlu, yüksek teknoloji kullanan süt çiftliği kuruldu. 2013 içerisinde, 50 çiftlik kurulması ve böylelikle en az 25 milyon liralık ithalatın önlenmesi planlanıyor. Önümüzdeki aylarda balkan ülkelerine satış yapmayı hedefliyoruz. İthalat kapsamında hayvancılığa öncelik veren Bosna Hersek ile işbirliği yapmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu