Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Sorgun’da hububat ekimine başlayan çiftçilere uyarı

Sorgun’da hububat ekimine başlayan çiftçilere uyarı
GTHB Personel - Ekim 7, 2015 10:21 am A A

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde hububat ekimi başladı.

Hasat sonrası tarlasını ekime hazır hale getiren Sorgunlu çiftçiler, hububat ekimine başladı. Sorgun’a bağlı Ağcın Köyü çiftçilerinden Nabi Yılmaz, buğday ekimine başladıklarını belirterek ,“Geçen yıl Ekim ayının ortasında başlamıştık hububat ekimine. Bu yıl bir hafta önce başlayarak tohumu toprakla buluşturuyoruz” dedi. Geçen yıl buğday alım fiyatlarının bu yıla oranla daha yüksek olduğunu belirten Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl buğdayın kilosunu 75 kuruştan satmıştı bu yıl ise 65 kuruştan verdik. Mazot ve gübre fiyatlarının artış oranına göre buğday alım fiyatları gerilemesi bizleri şaşırttı. Sattığımız ürün ettiğimiz masrafı karşılamıyor. Gübre fiyatı çok yüksek, mazota sürekli yükseliyor” dedi.

Gübre fiyatlarının bin 400 liranın üzerinden olduğunu belirten Yılmaz “3,5 ton gübre aldım buda yaklaşık 4 bin 900 lirayı buluyor. Bunun ilacıydı, ekim masraflıydı derken ettiğimiz masrafı sattığımız üründen elde edemiyoruz. Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Yapacak başka işimiz olmadığı için mecburen ekim yapıyoruz. Çalışacak bir işimiz olsa bu işi yapmayız. Özellikle gübre ve mazot fiyatının düşürülmesi gerekir” dedi.

HUBUBAT’TA ‘EKİM ZAMANI’ UYARISI

Yozgat’ın Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, çiftçilerin hububat ekim döneminde ekimi doğru zamanda yapmaları konusunda uyarıda bulundu.

Hububat ekim döneminin yaklaşması nedeniyle çiftçilerin tarlalarını sürerek tohuma hazır hale getirdiklerini belirten Tuzlacık, “Erken ekim zamanı 15 Ekim-15 Kasım, normal ekim 15 Kasım-15 Aralık ve geç Ekim ise 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında kabul edilir. En yüksek verim normal ekim zamanında ekilen buğdaydadır. Geç ekim yapılan yerlerde ise verim daha düşük yaşanır. Erken ekilen buğdaylarda ise kışın ılık geçmesi halinde hızlı büyüme görülür, hızlı büyümenin sonucunda yatmalar oluşur ve bu da verimi olumsuz yönde etkiler. Hastalık ve zararlılar da erken ekilen buğdaylarda daha çok görülür” dedi.

Tuzlacık, buğdayın başaklanma döneminde ortaya çıkabilecek hastalık ve zararlılarla yapılacak mücadele için “izli ekim” yapılması gerektiğine vurgulayarak, gübrenin mutlaka toprak tahlillerine göre atılması gerektiğinin sözlerine ekledi.

GTHB Personel - 10:21 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.