Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Şifa kaynağı

Şifa kaynağı “ginseng” Türkiye’de yetiştirilecek
GTHB Personel - Ağustos 15, 2016 7:21 am A A

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ginseng bitkisinin deneme ekimi yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman köylülerine yeni gelir kapıları açmak amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılan kırmızı Kore ginsenginin (panax ginseng) deneme ekimi çalışmalarına başlandı. Projenin başarıya ulaşması halinde orman köylülerinin gelirlerinde önemli artış yaşanması bekleniyor.

Beş bin yıllık geçmişi olan, kökleri insan vücuduna benzediğinden “insan otu” ismini alan ve çok yıllık bir bitki türü olan ginseng, güçlü iyileştirme özelliklerinden dolayı botanik ismini Yunancada “panax” yani “tam iyileştirme”den alıyor. Bu bitkinin Türkiye’de yetiştirilmesi konusunda OGM ve Güney Kore Hükümeti’nin işbirliğinde deneme ekim çalışmaları başladı.

– Ginsenglerin boyu 20 santimetreye ulaştı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ginsengle ilgili çalışmalara 2015’te deneme alanlarının lokasyon seçimi ve toprak işleme anlamında başladıklarını, bu işleri tamamladıklarını söyledi.

Mart ayında Türkiye’yi ziyaret eden Güney Koreli uzmanlarla, oluşturulan deneme alanlarında tohum ve yumru ekimi çalışmalarını gerçekleştirdiklerini aktaran Eroğlu, şu anda yumrudan ekimi yapılan alanlarda ginsenglerin yaklaşık 20 santimetre boya ulaştığını belirti.

Ginsenglerin yapraklanmasını da tamamladığını belirten Bakan Eroğlu, “Günlük olarak meteorolojik ve fenolojik faktörlerin izlendiği ve kayıt altına alındığı deneme parsellerinde yetiştirilen ginsengler, tohum verme aşamasına ulaştıktan sonra, projede tohum toplama ve yaygınlaştırma aşamasına geçeceğiz.” dedi.

– Orman köylülerinin refah düzeyleri yükseltilecek

Projeyle orman köylülerinin refah düzeylerini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydettti:

“Odun dışı orman ürünlerinde dünyada 5 milyar dolarlık büyük bir pasta var. Türkiye olarak biz de bu pastadan payımıza düşeni almalıyız. Bu payı artırmak için Bakanlık olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu proje ile bu hedefe bir adım daha yaklaşmayı hedefliyoruz.”

GTHB Personel - 7:21 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.