18° Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Şeker pancarında imza zamanı!

Tarım - Mart 4, 2019 10:34 am A A

Tarım ve Orman Bakanlığı, şeker fabrikalarının sözleşmeli üretim çerçevesinde, bu yılki ekim dönemi öncesinde çiftçilerle üretim sözleşmesi imzalamaya başladığını açıkladı.

Bakanlık internet sitesinde ‘Şeker pancarında imza zamanı” başlığıyla yer alan haberde, Şeker Kanunu gereğince pancar tarımının sözleşmeli yapıldığına dikkat çekildi.

Şeker pancarında imza zamanı!
Bu kapsamda, 2019 yılı ekim dönemi öncesinde tüm fabrikalar, çiftçilerle üretim sözleşmesi imzalıyor. Pancar çiftçisi ile şeker fabrikası, ekim öncesinde sözleşme yaparken, üretim şartları ile alım usul ve esasları bu sözleşmede belirleniyor. Sözleşmeyle tarafların hak ve sorumlulukları güvence altına alınıyor.

Sözleşme kapsamında, çiftçilerin tohum ve gübreleri fabrikalar tarafından teslim edilmeye başlandı. Böylece pancar tarımının sürdürülebilirliği sağlanıyor.

Fabrikalar, hasat öncesinde bakım, sulama, söküm gibi adlar altında çiftçilere avans ödemesi yapıyor. Pancar çiftçisi, daha hasat gerçekleşmeden ürün bedelinin yaklaşık yüzde 40’ını peşin olarak alıyor.

“NBŞ kotasındaki indirim çiftçiyi memnun etti”
Şeker Kanunu gereğince uygulanan kota sistemiyle şeker üretiminde arz ve talep dengesi tesis ediliyor, üretim planlanıyor ve istikrar sağlanıyor. Kota sistemiyle üretimde dalgalanmaların önüne geçilerek, pancar çiftçisinin refahı istikrarlı şekilde korunuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı haberinde, nişasta bazlı şeker kotalarının yüzde 2,5’e indirilmesinin çiftçiler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığı ve bu yıl pancar üretiminde büyük artış beklendiğinin de altı çizildi.

Şeker üretiminde en büyük pay yüzde 37 ile pancar ekicileri kooperatiflerine ait fabrikalarda bulunuyor. Kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker) A.Ş. halen 15 şeker fabrikasıyla sektörün yüzde 34’üne hâkim görünüyor. Böylece, başka hiçbir üründe olmayan düzeyde üretim çiftçi kooperatiflerince yapılıyor ve kamu şeker üretimine güçlü bir şekilde devam ediyor.

Tarım - 10:34 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.