Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Meyvecilik yeni gelir kapısı oluyor

Meyvecilik yeni gelir kapısı oluyor
GTHB Personel - Ekim 10, 2016 6:31 am A A

Bitlis’in Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, meyve bahçesinde incelemelerde bulunarak, Ahlat’tan İlhanlı Sarayına yılda 10 bin tane civarında elmanın ulaştırıldığını tarihi vesikalardan bildiklerini söyledi.

Tarihi ve kültürel değerleriyle bilinen Ahlat, tarım ve hayvancılık alanındaki atılımlar ile kendini her geçen gün hissettirmeye devam ediyor. Bu bağlamda Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise tarım alanlarını ziyaret ederek çiftçilerden bilgi alırken, vatandaşlara alternatif ürün olarak tarihi bir kültür olan meyveciliğin yeniden gün yüzüne çıkartılması gerektiğini vurguluyor.

Kaymakam Tekbıyıkoğlu, ilçede çiftçilikle uğraşan vatandaşlarla bir araya gelerek elma bahçesini ziyaret etti. Elma üreticilerinden Saki Gültepe tarafından karşılanan Kaymakam Tekbıyıkoğlu ve beraberindekiler, meyve bahçesini birlikte gezdiler. Burada incelemelerde bulunan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, meyve üreticisinden bilgi aldı. Çiftçilere alternatif tarıma yönelme tavsiyesinde bulunan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, üretilen elmaların oldukça kaliteli ve lezzetli olduğu vurguladı. Burada gazetecilere açıklama yapan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, üretilen elmanın hemen tarlada fiyatını ve pazarını bulduğunu belirterek, “Ahlat deyince tarih akla geliyor. Ahlat deyince kültür akla geliyor. Ama Ahlat deyince akıllara gelmesi gereken bir şeyde tarımın bu bölgede, Doğu Anadolu Bölgesinde en iyi yapıldığı yerlerin başında Ahlat’ın olmasıdır. Ahlat, patates üretiminde Türkiye’nin yüzde 6 ihtiyacını karşılıyor. Bununla beraber kuru fasulye üretiminde de ülke sıralamasında Ahlat 6’ıncı sırada yer alıyor. Fakat sadece patates ve kuru fasulye değil, bunların yanında pancar üretimimizde oldukça üst düzeydedir. Bununla beraber meyvecilikte de ilçemizde giderek artan bir rekolte miktarımız var. Bu tarihi vesikalardan da aslında Ahlat’ta meyveciliğin çok üst seviyede olduğunu biliyoruz. Ahlat malumunuz olduğu üzere kelime manası itibariyle armut anlamına geliyor. Bu tarihi bir isimdir. Ahlat’ın isim köklerinden bir tanesinin de bu meyveye bağlandığı rivayet edilir. Bununla beraber dönemin egemen saraylarına da Ahlat’tan belli miktarda elmalar gönderildiğini biliyoruz. Mesela İlhanlı Sarayına yılda 10 bin tane civarında elmanın ulaştırıldığını tarihi vesikalar bize bildirmektedir. İlçemizde tarım oldukça iyi bir düzeyde yapılmaktadır. Sulu tarım bilhassa oldukça üst düzeydedir. Vatandaşlarımızın özellikle patatese bir yönelmesi var. Fakat son yıllarda, birkaç yıldan beri patateste oldukça düşük bir fiyat seviyesi var. Bu münasebetle vatandaşlarımız yeterince tarımsal gelir elde edememektedir. Biz bunlara alternatif olarak tarihi bir kültür olan meyveciliği tekrar gün yüzüne çıkartılmasını ve ilçe tarım teşkilatları olarak meyveciliğin bilhassa elmacılığın kendilerine maişet kazandırmanın ötesinde bir gelir elde edileceğinin tavsiyesinde bulunuyoruz. Çok güzel bahçelerimiz var. Bunlardan bir tanesi de çiftçimiz Saki Beyin bahçesidir. Scarlet cinsi elma üretimi yapıyor. Oldukça iyi düzeyde, lezzetli ve büyük elmalar yetişiyor. Ayrıca hemen tarlasında fiyatını ve pazarını bulmuş vaziyettedir. Bu münasebetle diğer çiftçilerimize de çok yıllıklı bitkileri tavsiye ediyoruz” dedi.

Elma yetiştiricisi Saki Gültepe ise, oldukça güzel bir verim aldıklarını ifade ederek, “Yaklaşık olarak 4 yıldır meyve bahçesini kurduk. Şu anda oldukça güzel bir verim alıyoruz. Pazarımızda bu iş yaygınlaştıkça daha çok olur. Diğer çiftçi arkadaşlarımın da meyveciliğe yönelmelerini isterim. Geçen yıl dekar başı yaklaşık bin ton 300 kilo elma topladık. Bu yıl daha toplamadık ama geçen yıla oranla takriben dekar başına 2 ton bekliyoruz. Değerli çiftçi arkadaşlarıma da bu işi yapmalarını öneriyorum. Bölgede patatesin yanı sıra alternatif olarak bunlara yönelmesini ve meyveciliğin bir sektör haline gelmesini öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Kaymakam Tekbıyıkoğlu’na ziyaretinde Ahlat İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Zafer Bayram, İlçe Emniyet Müdür Vekili Erdem Yaban, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Ziraat Bankası Ahlat Şube Müdiresi İlksev Kaya, ziraat mühendisleri, bazı köy ve mahalle muhtarları da hazır bulundu.

GTHB Personel - 6:31 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.