Marmarabirlik ürün alımlarına başlıyor
Marmarabirlik’in 2016-2017 ürün alım kampanyası, 22 Ekim Cumartesi gününden itibaren başlıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ürün alım fiyatlarının ise 10 gün sonra açıklanacağını belirterek, “Biz ortaklarımıza güveniyoruz, ortaklarımız da kooperatiflerine güvensinler” dedi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2016-2017 ürün alım kampanyası kapsamında, 22 Ekim Cumartesi gününden itibaren alımlara başlanacağını açıkladı. Asa, 22 Eylül’de başlayan rekolte beyan alımları çerçevesinde, bugüne kadar 21 bin 800 ortağın beyanda bulunduğunu ve toplam 51 bin ton rekolte beyannamesi alındığını söyledi.
Başkan Asa, alım tarihinin ürünün durumuna göre belirlendiğini vurgulayarak, “2016-2017 ürün alım kampanyası kapsamında, bölgesel olarak kararmalar düşük seviyelerde olmasına rağmen ortaklarımızı mağdur etmemek amacıyla ürün alım kampanyasını başlatıyoruz. Ürün alımları için 22 Ekim Cumartesi gününden itibaren başlamak koşuluyla kooperatiflerimiz yetkilendirilmiştir” diye konuştu. Asa, rekolte beyan alımlarının da 24 Ekim’de sona ereceğini anımsatarak, beyan edilen toplam ürün miktarının, bugünkü rakamın çok üzerinde olmaması halinde kota uygulamasının yapılmayacağını açıkladı.
“Zeytinyağı geriledi, arz-talep değişti”
Asa, serbest piyasa koşullarında ürün alımlarının başladığını ve dolayısıyla arz-talep dengesinin geçtiğimiz yıla göre değiştiğini belirterek, bu durumun Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yaptığı açıklamaya göre, ülke genelindeki sofralık zeytin üretim miktarının 430 bin tonlarda olmasından kaynaklandığını söyledi. Asa, toptan zeytinyağı fiyatlarının geri gelmesiyle birlikte yağlık zeytine olan talebin azaldığını ve yağlık zeytinin piyasalarda geçtiğimiz yılın altında işlem gördüğünü kaydetti.
“Bu sene bizim sınav senemiz”
Asa, bu senenin hem Marmarabirlik hem de ortaklar için sınav yılı olacağına işaret ederek, şöyle konuştu:
“Bu yıl zeytinyağı fiyatlarına bağlı olarak ince taneli zeytin fiyatlarının düşmesinden dolayı özel sektör temsilcilerinin ürün alımlarında hızlı hareket etmedikleri görülmektedir. Dolayısıyla talebin az olduğu bu koşullarda Marmarabirlik’e tarihi bir görev düşmektedir. Bir taraftan piyasa koşullarını gözetmek gerekirken, diğer taraftan da ortaklarımızı mağdur etmemek gerekir. Marmarabirlik, bu dengeyi koruyabilmek için ürün alımlarına fiyat açıklamadan başlayacak olup, 10 gün sonra yapılacak Yönetim Kurulu toplantısı ile birlikte fiyatlandırma politikaları belirlenecektir. Ürün alımları geçtiğimiz yılın barem cetveli üzerinden yapılacaktır.”
“Her zaman ortaklarımızın yanındayız”
Marmarabirlik olarak her zaman ortaklarının yanında olduklarını ifade eden Asa, bu yıl da hiçbir ortağı mağdur etmeyeceklerini söyledi. Başkan Asa, “Kooperatifçilik anlayışıyla ortaklarımıza sahip çıkmamız ve her zaman yanında olmamız gerektiğini çok iyi bilmekteyiz. Kaldı ki 2010 yılından bugüne kadar birçok defa piyasa koşullarının üzerinde fiyat belirlenmiştir. Kısaca Marmarabirlik, son 6 yıldan bu yana hiçbir zaman ortaklarını mağdur etmemiştir. Her zaman yanında olmuştur ve en sıkıntılı dönemlerde ortak yardımlaşma fonundan kilogram başına destek bile verilmiştir. Serbest piyasa koşullarında zeytinin fiyatı düşük ise Marmarabirlik’in ortağını korumak için desteklemesi gerekir. Çok büyük fiyat farkı oluştuğunda ise rafta rekabet edilemeyeceğini herkesin çok iyi bilmesi gerekir. Ortaklarımızın da kooperatiflerini düşünerek bir yıllık kazancı değil, uzun vadeli kazancı düşünmeleri gerekmektedir. Çünkü Marmarabirlik üreticinin sigortasıdır” ifadelerini kullandı.
“Ortaklarımız bize güvensinler”
2016-2017 ürün alım kampanya döneminin Marmarabirlik’in geleceği için önemli bir dönüm noktası olacağını dile getiren Asa, şöyle devam etti:
“Biz ortaklarımıza güveniyoruz. Ortaklarımız da kooperatiflerine ve bizlere güvensinler. Yaklaşık 6 yıldan bu yana verdiğimiz her sözü yerine getirdik. Ayrıca kamuoyunun da bildiği gibi 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bayilerimizde oluşan güvensizlik ortamının normale dönmesi için ziyaretlerimizi de gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Dolayısıyla üreticilerimizin ürününü en iyi şekilde değerlendirebilmek adına büyük çaba sarf etmekteyiz. Marmarabirlik’e ürün teslim edenlerin piyasa koşullarında kazançlı çıkacağını da şimdiden açık bir şekilde ifade etmek isterim.”
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu