Yerköy’de 30 Bin Dekar Alanda Nohut Ekimi Yapılacak
Yozgat Yerköy İlçe Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, ilçe genelinde yaklaşık 30 bin dekar alanda nohut ekimi yapılacağını söyledi.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yerköy’de çiftçiler daha yüksek kazanç elde etmek amacıyla alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Son yıllarda nohut üretimine yönelen çiftçiler, daha yüksek kazanç elde edebilmek amacıyla nadasa bırakılan tarım arazilerinin tamamına nohut ekerek değerlendirmek istiyor.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz bölgelerinde yaklaşık 30 bin dekar alanda nohut ekimi yapılacağını söyledi. Yılmaz, son yıllarda nohudun diğer ürünlere göre daha da değer kazanmasının çiftçileri bu ürüne yönelttiğini ifade ederek,”Bölgemizde nohut ekimine başlanıldı. Geçen yıl 100 dekar nohut ekmiştim, bu yıl ise 300 dekar alanda nohut ekimi yaptım. Eskiden nohut ve mercimek ekimi biz çiftçiler açısından ekimi de hasadı da oldukça zahmetli bir işti. Nohut hasadı döneminde güneydoğu Anadolu’dan gelen tarım işçilerini getirerek hasat yaptırıyorduk. Buda çiftçilerimiz açısından daha maliyetli oluyordu. Şimdi ise mibzerle ekimi yapılıp biçerdöverle hasadı yapılabiliyor. İşte bu sebeplerden dolayı çiftçilerimiz değişen ve gelişen teknolojiye bağlı olarak bu değişimden faydalanıyor. Düzenli bir ekim yapılıp doğru ilaçlama sayesinde çiftçilerimizin nohuttan zarar etme gibi bir durumla karşılaşmaması mümkün olabilir.” dedi.
Nohutun buğdaydan daha karlı bir ürün olduğunu söyleyen Lök Köyü çiftçilerinden Adnan Ertuğrul, nohutun son yıllarda en fazla prim yapan ürünlerden olduğunu belirterek bu bakımdan önemli kazanç sağladığını söyledi.
Bu yıl 200 dekar nohut ekimi yapacağını kaydeden Ertuğrul,”Nohut son yıllarda değer kazanmaya başladı. Bu yüzden bende 200 dekar alanda nohut ekimi yapacağım. Şuan tarlamın hazırlıklarını yaptık. Hafta sonu yağış olmaması halinde mibzerler nohudu ekeceğim. Önceki yıllarda nohut ekimi oldukça zahmetli bir işti, şimdilerde ise artık o kadar zorluğu kalmadı. Mibzerle ekiyorsun ve biçerdöverle biçtiriyorsun.
Geçen yıl 30 dekar ekmiştim, bu yıl ise 200 dekar ekeceğim.” diye konuştu.
Orhan köyü çiftçilerinden Nihat İnan da son birkaç yıldır nohutun altın gibi değerli bir ürün haline geldiğini belirterek,”Nohut ekmek için tohum bulmakta zorlanıyoruz. Nohutun çiniği 80 TL’den satılıyor. Buğdaydan daha karlı bir ürün oldu. Bu yüzden bende yaklaşık 50 dönüm nohut ekimi yapacağım.” şeklinde konuştu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu