MENÜ
Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Tritikale Ekim Alanlarında Hasat Zamanı

Tarım - Temmuz 16, 2019 8:10 am A A

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen, “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi” kapsamında; yem bitkileri yetiştiriciliğini teşvik etmek ve yaygınlaştırmak  amacıyla Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerimizde çiftçilerimize dağıtımı yapılan 100 bin kg tritikale tohumluğunun yaklaşık 5 bin dekar alanda güz ekimi gerçekleştirilmişti. Bu ekim alanlarında hasat zamanının gelmesi ve ürünün verimli olması  çiftçilerimizi memnun etmiştir.

Ülkemiz genelinde olduğu gibi Giresun ilimizde de kaba yem açığı bulunmaktadır. Ülkemizde kaba yemin büyük bir bölümünü saman oluşturmaktadır. Samanın besin madde unsurları bakımından çok yetersiz olup, mevcut hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyaçlarında önemli bir eksiklik söz konusudur. Bu durum hayvansal ürünlerdeki verim düşüklüğünün başlıca nedenleri arasındadır. Besleme değeri yüksek kaliteli kaba yem üretiminin artırılması, hayvansal ürünlerin verimlerinin kısa süre içerisinde artmasına yol açacaktır.

Tritikale buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan, buğdayın verim yüksekliğini ve tahıl kalitesi ile çavdarın hastalıklara ve toprak özellikleri de dahil olmak üzere çevre koşullarına dayanıklılığını birleştiren bir yem bitkisidir. Yüksek genetik özellikler içeren bitki kaba yem, saman ve tahıl olarak kullanılabilir. Kaba yem olarak yüksek kaliteye sahip olup, yılda 2 kez ürün alınabilir. Erozyondan etkilenen toprakları koruma özelliği olan bitki, uygun dönemde hasat edilip silaj yapıldığında, süt verimini olumlu yönde etkilemektedir.

Tritikale toprak derinliği az çorak kurak ve kışları sert geçen bölgelerde, sulama olanağı olmayan gerek taşlı gerekse meyilli arazilerde hayvan yemi amacıyla yetiştirilen buğday ve arpa yerine, bu tip alanlarda daha iyi uyum sağlayabilen ve yüksek verim elde edilen tritikale çeşitlerinin ekilmesi önerilmekte ve bu gibi yerlerde buğday ve arpadan daha fazla ürün vermektedir.

GİRKAP projesi kapsamında çiftçilerimize tohumluk dağıtımı yapılarak ekimi gerçekleştirilen tritikale tarlalarında İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılan kontrollerde; ‘kalite ve verim açısından oldukça başarılı sonuçlar alındığı, tritikale ekimi yapılan toplam 5 bin  dekar alandan, dekara ortalama 350-400  kg dane verimi olmak üzere 2 bin tona yakın  ürün elde edilmesi’  beklenmektedir.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Tarım - 8:10 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.