MENÜ
Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Süs bitkilerinde ihracat ithalatı geçti

2016 yılında 81 milyon 614 bin dolar olan süs bitkileri ihracatı 2017’de 85.5 milyon dolara çıktı.
Tarım - Nisan 5, 2018 6:34 am A A

2016 yılında 81 milyon 614 bin dolar olan süs bitkileri ihracatı 2017’de 85.5 milyon dolara çıktı.

Türkiye’nin süs bitkileri ihracatı ithalatı geçti. 2016 yılında 81 milyon 614 bin dolar olan süs bitkileri ihracatı 2017’de 85.5 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde ithalat ise 87 milyon 244 bin dolardan 83 milyon dolara geriledi. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar,”En fazla ihracat canlı bitkiler faslında gerçekleşti. Bu fasılda saksılı iç mekân süs bitkileri, ağaçlar, fide ve fidanlar bulunuyor. Standartlaşmaya bağlı olarak ihracatta artışın kademeli bir şekilde devam etmesini umuyoruz” dedi.

Avrupa’ya ihracat başladı

Üretimdeki kalite artışına paralel olarak Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Avrupa’ya da ihracat yapmaya başladıklarını anlatan Dündar şunları söyledi: “2017 yılında kesme çiçek ihracatında yüzde 4’lük bir artış gerçekleşti. Kesme çiçek ihracat rakamı 2016 yılında 27.7 milyon dolarken, 2017 yılında 28.8 milyon dolar oldu. En fazla ihracat canlı bitkiler faslında gerçekleşti.” Yeni pazarların bulunması için SÜSBİR olarak çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını anlatan Dündar, “Bu kapsamda ilk teknik heyet ziyaretimizi Şubat ayında, 2021 EXPO ve 2022 Dünya Kupası hazırlığında olan Katar’a gerçekleştirdik. İkili iş görüşmelerini de kapsayan heyet ziyaretimiz yeni pazarların bulunması adına oldukça verimli geçti. Her alanda Türkiye ile iş geliştirmeye açık olan Katar, süs bitkileri konusunda da ülkemizle ticaret yapmak konusunda oldukça istekli. Katarla başlayan alternatif pazar arayışlarımız başka pazarlara yönelik olarak devam edecek” şeklinde konuştu.

Sektör Yalova ve Antalya’da kümeleniyor

SÜSBİR olarak kümelenme modelinin oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların ağırlıklı olarak Yalova ve Antalya bölgelerinde yoğunlaştığını ifade eden Dündar, “Bu kapsamda üretimin yoğun olduğu Yalova ve Antalya’da mevcut durumu belirlemek adına anket çalışmalarını da içeren faaliyetler yürüttük ve raporlar hazırladık.Bu projenin üçüncü adımı olarak Sakarya bölgesinde de önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağız” dedi. Dündar, sektörde kalifiye eleman sorunu çözülmesi adına Yalova TOBB Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ile protokoller imzaladıklarını ifade etti. Öğrencilerin seçtikleri bölümü iyi tanıması için bu tarz çalışmaların önemine değinen Dündar, “Yeterliliği olan öğrencilere de mezun olduktan sonra üye firmalarımızda iş olanağı sunacağız” diyerek yapılan çalışmayı süs bitkilerine yönelik üretimin yoğun olduğu sahalarda yaygınlaştırmak istediklerini kaydetti.

dunya.com

Tarım - 6:34 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.