MENÜ
Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Kocaeli İl Tarım Müdürü Kerim Mete’den “Dünya Süt Günü” mesajı

Gıda - Haziran 1, 2020 3:18 pm A A

1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ:

“SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN GÜVENLİ SÜT TÜKETİN”

Tüm dünyada 1 Haziran Dünya Süt Günü kutlanırken Hijyen ve gıda güvenliği açısından da tüketicilerin, içeriği tam bilinmeyen açıkta satılan sütler yerine, ambalajlı süt tercih etmeleri gereklidir.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından alınan karar doğrultusunda 2001 yılından bu yana 1 Haziran tüm dünyada Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl koronavirüs pandemisi gündemi ile birlikte Dünya Süt Günü, bağışıklık sistemini güçlendirilmede önemli bir rol oynayan sütün faydalarına dikkat çekiyor. Toplumdaki bilinci artırmaya, süt ve süt ürünlerinin tüketimine teşvik etmenin yanı sıra, güvenli süt tüketilmesi çok önemlidir.

Kaynağı belli olmayan sütlerden uzak durun!” Süt ve süt ürünlerinin güvenli tüketimi için ambalajlama oldukça önem arz ediyor. Ambalaj, hem tüketici sağlığını korumak hem de tüketiciye bilgi vermek gibi önemli bir işlevi yerine getiriyor.Süt ve süt ürünlerinde güvenli tüketimin en önemli şartı, hijyenik koşullarda üretilen süt ve süt ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği normlar çerçevesinde ambalajlanarak tüketiciye sunulmasıdır. Hiçbir denetime tabi olmayan, ambalajsız olarak satışa sunulan süt ve süt ürünlerinin toplum sağlığı için büyük risk oluşturmaktadır. Çiğ/günlük süt, yerel parekendecide; “Çiğ Sütün Piyasaya Arzına Dair Tebliğ” kapsamında İl/İlçe Tarım Orman Müdürlüklerinden “Hastalıklardan Ari İşletme İzni” almış işletmelerden temin edilmek kaydıyla  yerel parenkendecide (Süt üreten hayvancılık işletmesi merkez kabul edilerek hazır ambalajlı çiğ süt için 500 kilometrelik yarıçap içerisinde, hazır ambalajlı olmayan çiğ süt için 200 kilometrelik yarıçap içerisinde yer alan ve son tüketiciye sabit bir yerde konumlandırılmış otomatik satış makineleri ile bakkal, market ve benzeri yerlerde) işletme kayıt belgesi almaları şartıyla satılabilmektedir. İlimizde biri Kandıra’da, 3’ü de İzmit ilçemizde olmak üzere  4 adet hastalıktan ari işletme bulunmaktadır.

Çiğ süt, sağımdan hemen sonra 4 °C’nin altındaki sıcaklıklara soğutularak, nakil sırasındaki sıcaklığı 4 °C’yi geçmeyecek şekilde, son tüketiciye arzı, sağımdan itibaren 24 saat içerisinde gerçekleştirilmeli ve son tüketim süresi, ilk sağım saatinden itibaren 48 saati geçmemelidir.

İlimizde yıllık 40-45 bin ton süt üretimi yapılmaktadır. Bunun karşılığında ilimizde 12 adet süt işleme tesisi bulunmakta olup 48 bin ton kurulu kapasiteleri bulunmaktadır. Süt işleme tesislerinin bazıları ilimiz dışından da süt alabildiği gibi, ilimizdeki üreticiler de il dışındaki tesislere süt gönderebilmektedir.

Ülkemiz Dünya süt üretiminde 8. sırada, Avrupa’da ise 3. sırada bulunmaktadır. Ayrıca hayvan varlığı olarak da, Büyük baş hayvan varlığında Avrupa’da 2.sıra Küçükbaş hayvan varlığı olarak ta 1.sırada bulunmaktadır. Bakanlığımızın uyguladığı politikalarla gerek hayvansal üretim gerekse hayvan varlığı olarak her geçen yıl yüksek ivmeyle hayvansal üretim ve hayvan varlığımız artmaya devam etmektedir.

Sütün içeriğinde bulunan 40’tan fazla besin öğesinin savunma sistemini oluşturan hücrelerin iyi çalışmasını sağlayarak vücudun bağışıklık sistemine olumlu etkisi vardır. Her gün düzenli olarak içilen iki bardak sütün çocuk ve yetişkinlerin günlük mineral ihtiyacının tamamını karşılayabilmektedir.

SÜT TÜKETİLMESİ İÇİN 11 NEDEN
1-Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği 40’ın üzerinde besin öğesiyle süt, özellikle mevsim değişimi sonucu bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonları, grip ve soğuk algınlığı gibi pek çok rahatsızlığa karşı doğal bir koruyucudur.
2-Önemli bir protein kaynağı olup  1 litre süt 32 gram protein içerir. Sütte bulunan proteinler; hücre ve dokuların oluşmasında, saç ve tırnakların gelişmesinde önemli rol oynar, büyüme ve gelişmeye büyük ölçüde katkı sağlar,

3-Kasların sağlıklı gelişmesine ve çalışmasına yardımcı olur.
4-Vücutta kaybedilen suyun yeniden yerine konmasını sağlar.
5-Kemik gelişimini sağlar, osteoporozu engeller:

6-Kalp hastalıklarından korur, hipertansiyonu dengeleyici rol oynar.
7-Gebelikte mineral kaybını önler: Gebelik boyunca annelerin vücudunda azalan mineraller, günde 2 bardak süt ile karşılanabilir.

8-Dişleri korur: İçerdiği yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor ile süt, asitli ve şekerli yiyeceklerin yarattığı mikroorganizmalarla savaşarak dişlerde oluşabilecek çürükleri engeller.
9-Cildi güzelleştirir: İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde akne ve cilt inflamasyonu riskini azaltarak cilt sağlığını korur.

10-Kilo alımını önler: Glisemik indeksi yüksek besinlerden olan süt, günde 2 bardak tüketildiğinde tokluk hissini artırarak fazla kilo almayı engeller.-Enerji verir: Yeterli ve dengeli beslenebilmek için ihtiyaç duyduğumuz besin grupları içinde yalnızca süt, enerji oluşumunda etkili olan karbonhidrat, protein ve yağı bir arada içerir.
11-Okuldaki başarıyı artırır: İçerdiği B12 vitamini sinir sistemi ve sinirler arası iletimini olumlu yönde etkileyip çocukların algı ve öğrenme kapasitelerini artırırken, çinko ve tirozin de bilişsel gelişim, dikkat, aktivite, davranış ve motor gelişimini olumlu yönde etkiler.
Süt paketi açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve üç gün içinde tüketilmesi önerilmektedir. UHT ve pastörize olarak işlem görmüş ambalajlı sütler, içme sütü olarak işlem görmeden önce platform testleri denilen güvenlik testlerinden geçer. Bu nedenle, bu sütler kontrolü ve denetimi yapılmış sütlerdir.

Ülkemizde süt tüketimi alışkanlığının kazandırılması için ‘Okul Sütü Programı’ 2012 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

 

Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde virüs ve bakterilere karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak, Sağlıklı, başarılı ve çalışkan bir nesil yetiştirmek için; dengeli beslenmeye, süt ve süt ürünlerinin tüketimine önem vermemiz gerekmektedir. Bu yüzden diyoruz ki;

  

 Türkiye’miz için geleceğimizin teminatı, süt kadar ak olan çocuklarımızı ak sütümüzle besleyip büyütmek zorundayız.

Bu vesile ile Dünya Süt Günü’nüz kutlu olsun.”

Kerim METE

Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürü

Gıda - 3:18 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.