MENÜ
12° Parçalı bulutlu
  • EURO
  • DOLAR

GTHB Atama Bekleyenlerden Mektup

GTHB Personel - Eylül 24, 2016 9:45 pm A A

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda atama bekleyen tüm branşlar adına Sitemize gönderilen mesajlarda işsiz mühendis,veteriner hekim, tekniker ve teknisyenler Bakan Faruk Çelik’ten müjdeli bir haber beklediklerini belirttiler.

Ekonomisi Büyüyen Türkiye’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Alanlarındaki Problemlerin Kaynağı Bakanlığın Yetersiz İstihdam Çalışmaları mıdır?

TUİK’ten elde edilen son 14 yıllık veriler incelendiğinde Türkiye’de ekonomik büyümenin ivme kazandığını görmek mümkündür.  Türkiye’nin büyüyen ekonomisi karşısında birçok ülke tarafından hayranlıkla karşılansa da bazı ülkelerin eleştiri oklarına maruz kalmaktadır. Ancak Türkiye’nin ekonomik politikalarının başarısını Yavuz Sultan Selim için kullanılan “8 yıla 80 yıllık işi sığdırmak” deyimiyle tabir etmek yerinde olacaktır.

Ancak her büyüyen ekonomi de olduğu gibi bir takım aksaklıkların olması kaçınılmaz bir gerçektir. Bu haberimizde gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki güncek problemlere değineceğiz.

Son zamanlarda medyada gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş olaylarının ifşa edildiğini ve toplumda gıda zehirlenmesi vakalarının dikkat çekici düzeyde olduğunu görmekteyiz.  Konu hakkında birkaç örnek vermek sanırım konuyu daha aydınlatıcı olacaktır.

“Gıda Zehirlenmesinden Kurtuldukları İçin Şükür Yemeği Veren Aile Yine Zehirlendi”zehirlenme

Tekirdağ ilinde karın ağrısı ve kusma şikayeti ile hastaneye başvuran Erdal ailesi akşam yemeği için hazırladıkları asma yaprağından yapılan sarmadan zehirlendiklerini öğrendiler. Başlarına gelen olumsuz olaydan ötürü şükür babında adak kesen aile yakınlarını ve komşularını yemeğe davet ettiler. Ancak bu kez kesilen adaktan zehirlenen 25 kişi hastaneye kaldırıldı.

“Kırşehir’de 70 Özel Harekat Polisi Adayı Gıdadan Zehirlendi”

Bir diğer vaka haberi ise Kırşehir’de 70 Özel Harekât Polisi adayının gıdadan zehirlenmesidir.  Güneykent Mahallesindeki Polis Eğitim Merkezi’nde kalan Özel Harekât Polisi adayları gıda zehirlenmesi şüphesi ile Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdular. Yapılan kontrolde gıda zehirlenmesi teşhisi konulan PÖH adayları hastanede tedavi altına alındılar.

“Odun Talaşını Maraş Biberi Diye Satmışlar”

Hatay’ın Hassa İlçesinde un kepeği, pudra tozu, odun talaşı ve kırmızı gıda boyasıyla ürettiği sahte ürünü Maraş biberi olarak piyasaya sürdü. İlçeye bağlı Küreci Mahallesi’nde bir çiftlikte sahte Maraş Biberi üretimi yapıldığı ihbarını alan ekipler, yaklaşık 1,5 ton sahte biber ele geçirdi. Gıda teröristi ise bulunamadı. Şahsın piyasaya yaklaşık 3,5 Ton sahte ürünü sürdüğü tahmin ediliyor.

“Taklit Ve Tağşiş Yapan Yüzlerce Firma Açıklandı”

Bakanlığın internet sitesinde taklit ve tağşiş yapan 229 firma ile hileli 355 parti ürün yayınlandı. Listede tanınmış firmalar da yer alıyor. Sucukta at eti, zeytinyağında farklı tohum yağları, bitkisel yağ karıştırılmış yoğurt, glukoz şuruplu ballar ve daha neler neler…

Geçtiğimiz hafta İslam âleminin en önemli ibadetlerinden biri olan, halk arasında dayanışmanın, yardımlaşmanın ve kaynaşmanın simgesi olan kurban bayramını geride bıraktık. Ancak bayram geçmiş olsa da birkaç vakıa hatırlarda kalmaya devam edecek.

kuduz“Tüberküloz Faciası ve Kuduz Karantinası”

Kesilen ve tüketilen hayvanlardan insanlara bulaşan tüberküloz vakasına ilk örnek İstanbul Başakşehir’de bir beşeri hekimin dikkatiyle önlenen olaydır.

Osmaniye ili Düziçi ilçesi Ellek beldesinde kuduz bir köpeğin 4 insan, 6 büyükbaş ve 1 küçükbaş kurbanlık hayvanı ısırması, bu hayvanların kurban edilerek kesilmesi bayramda karşılaştığımız ikinci örnektir. Bu hayvanların etini tüketen ve bu hayvanların etinin çekildiği kıyma makinesinde et çektiren insanlara ulaşılmaya çalışılmış ve şuan 104 kişi için kuduzdan kurtarma seferberliği başlatılmıştır.

 

Diğer önemli vaka evinin önünde otururken yarasanın ısırdığı kişinin durumu önemsenmemiş olmasıdır. 20 gün sonra kötüleşince gittiği hastanede doktorlar tarafından soğuk algınlığı ilacı yazılıp gönderilmiştir. 45 gün sonra ise durumu daha da kötüleşen kişinin kuduz olduğu anlaşılmıştır.


“Küçük Ölçekli İşletmeler ve Arazi Toplulaştırması Sorunu”

Türkiye’de toplam tarım arazisi 27 milyon hektarın üzerindedir. Buna nispeten ortalama işletme büyüklüğü yaklaşık 6 hektardan ibarettir. Bu durumun başlıca nedenleri arasında tarım işletmelerinin sayısının 1,6 milyon civarlarında ve küçük ölçekli olması, tarım arazilerinin çeşitli sebepler ile parçalı olması, meydana gelen aksaklıklardan dolayı arazilerin toplulaştırılamaması gösterilebilir. İfade edilen birkaç istatistiki veri dahi Türkiye tarımında dekara düşen verimliliği önemli oranlarda azaltmaktadır. Bunların dışında tarımsal potansiyele haiz arazilerin değerleme aşamasında da ciddi sıkıntılar olduğu bilinmektedir.

 

 

Bakanlığımız Sessizliğini Ne Zaman Bozacak?
Haberleri takip ettikçe akıllara bakanlığımızın denetimleri gerçekleştirebilmek için yeterli personele sahip olup olmadığı sorusu gelmektedir. Gıda Mühendislerinin, Veteriner Hekimlerin ve Ziraat Mühendislerinin istihdamı ve aktif kullanımı bahsi geçen ve geçmeyen problemlerin çözümüne ışık tutacağı birçok çalışma ile aşikârdır. “Bakanlığımız konu hakkında ne düşünüyor” sorusu ise hala merak konusu olmaya devam etmektedir. Bakanlığımız bünyesinde 20 Bini aşkın boş kadro olduğu bilinmektedir. KPSS sonuçları açıklanalı 4 ay olmasına rağmen, bakanlığımız atamalarla ilgili bir açıklama yapmamıştır. Bu durum bizleri endişeli bir bekleyişe mahkum etmektedir. Dileğimiz bakanlığımız bünyesindeki 20 Bin boş kadroya adil alım yapılmasıdır.

 

Gıda Mühendisleri Platformu, Veteriner Hekimlerin Dayanışma Platformu, Ziraat Mühendisleri Dayanışma Platformu adına..

https://www.facebook.com/groups/GTHB20BIN/

 

GTHB Personel - 9:45 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.