MENÜ
Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

GDO ve zirai ilaç devi Monsanto’nun iç yüzü

Tarım - Şubat 1, 2019 6:56 am A A

GDO’lu tarım ürünleri ve zirai ilaç denilince dünyada akla gelen ilk şirket ABD’li Monsanto. Geçtiğimiz günlerde Fransa, Monsanto’nun Roundup isimli tarım ilacını kanserojen olduğu gerekçesiyle yasaklama kararı aldı. Bu karar Monsanto’yu ve ürünlerini yeniden tartışmaya açtı.
Dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketi Monsanto, bilim dünyasına da doğrudan müdahale ediyor. 24 Kasım 2013’te “Food and Chemical Toxicology” (FCT, Gıda ve Kimyasal Toksikoloji) bilim dergisi, şirketin baskısı sebebiyle bir yıl önce yayımladığı büyük ses getiren Seralini araştırmasını yayından kaldırdı.

Fransız Caen Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Gilles-Eric Seralini, “Roundup herbisiti ve Roundup’a dayanıklı genetiği değiştirilmiş bir mısırın uzun süreli toksisitesi” adını verdiği bir araştırma yaptı. Seralini ve ekibi, 24 ay boyunca Monsanto’nun ürettiği NK603 genetiği değiştirilmiş (GDO) mısırı ve yine Monsanto’nun Roundup isimli yabani ot ilacının (herbisit) fareler üzerinde etkisini araştırdı.

Ekip, bir grup fareyi NK603 ile beslendi ve içme sularına da (ABD’de içme suyunda ve GDO mahsullerde izin verilen oranda) Roundup ilacı eklendi. Araştırma sonucunda bu farelerin, standart bir diyet uygulanan türdeşlerinden daha hızlı kansere yakalandıkları ve daha çabuk öldükleri ortaya çıktı. Fareler, göğüs kanserine yakalandı ve karaciğer ile böbreklerinde de ciddi hasarlar meydana geldi.

2 yıl süren araştırma, 2012 yılında FCT dergisinde yayınlandı. Bomba etkisi yapan araştırma, tüm dünyada büyük tartışmalara yol açtı. Söz konusu araştırma, GDO’lu gıdalar ve Roundup herbisiti üzerinde bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma olarak kayıtlara girdi. En önemli özelliği ise bağımsız bir ekip tarafından yapılmış olmasıydı, zira Seralini çalışması için hiçbir şirketten finansal destek almadı.

GDO ENDÜSTRİSİ SALDIRIYA GEÇTİ
Monsanto’nun başını çektiği GDO endüstrisi, Seralini sonuçlarının büyük ses getirmesi üzerine karşı saldırıya geçti. Araştırmayı kamuoyunda itibarsızlaştırmak ve FCT dergisini makaleyi geri çekmeye ikna etmek amacıyla büyük bir kampanya hayata geçirildi.

FCT dergisi, Mayıs 2013’te “Biyoteknoloji Yardımcı Editörü” pozisyonuyla Richard E. Goodman’ı işe aldı. Goodman, 1997-2004 yılları arasında Monsanto’da çalışmıştı. Ayrıca GDO endüstrisi tarafından finanse edilen bir lobi şirketinde de üst düzey yöneticiydi. Bu lobi şirketinin finansörleri ise BASF, Coca-Cola, Danone, Kraft, Mc Donald’s, Nestle, Unilever, Ajinomoto, Syngenta ve Monsanto’ydu.

Richard E. Goodman, FCT dergisinde pek çok değişikliğe gitti. Dergi, 6 ay sonra Seralini ve ekibinin araştırmasını, ‘bilimsel kriterlere uymadığı’ gerekçesiyle yayından kaldırdığını duyurdu. Bilim dünyası, bu karar üzerine adeta ayağa kalktı. 48 ülkeden 218’i bilim insanı FCT’yi yazıyı tekrar yayımlayana kadar boykot edeceklerini belirten bildiri yayınladı.

TÜRKİYE, 19 ÇEŞİT GDO’LU ÜRÜN İTHAL EDİYOR

Türkiye’de 16 çeşit GDO’lu mısır ile 3 çeşit GDO’lu soyanın hayvan yemi amaçlı kullanım için ithalatına izin vermiş durumda. Monsanto’nun Roundup isimli herbisit ilaçları da Türkiye’de serbest. 2016 yılında Alman Bayer şirketi, 66 milyar dolar karşılığında ABD’li Monsanto’yu satın almıştı.

Yararlanılan kaynak: https://aysebereket.wordpress.com/2013/12/08/monsantonun-bilim-dunyasina-mudahalesi-seralini-arastirmasi-yayindan-kaldirildi/

kaynak:http://www.ulusaltarim.com/7928/GDO-ve-zirai-ilac-devi-Monsanto-nun-ic-yuzu

Tarım - 6:56 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.