MENÜ
Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

‘Fındıkta Küllenme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme’ paneli

Ordu’nun Ünye ilçesinde, fındıktaki verimliliği arttırmak ve hastalıklarla mücadele etmek amacıyla “Fındıkta Küllenme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme” konulu panel düzenlendi.
Tarım - Mart 5, 2017 8:00 am A A

Ordu’nun Ünye ilçesinde, fındıktaki verimliliği arttırmak ve hastalıklarla mücadele etmek amacıyla “Fındıkta Küllenme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme” konulu panel düzenlendi.

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ünye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Üniversitesi işbirliğiyle Ünye Ticaret ve Sanayi Odası salonunda gerçekleştirilen panelde fındıkta küllenme hastalığı ile mücadele anlatıldı.

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ünye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, tarım danışmanları, üreticiler ile Prof. Dr. Kürşat Yılmaz ve Ordu Üniversitesi Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit Eser katıldı.

Ünye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen’in açılış konuşmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı yapan Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, en kaliteli ve lezzetli fındığın Karadeniz’de olduğunu ifade ederek üreticiye üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Yılmaz, “Maalesef fındık fiyatının 10 TL’nin altında olduğu bir ortamda birlikteyiz. Tabii fiyat fındıkta önemli ancak biz fiyata etki edemiyoruz bu konu bizi aşıyor. Bizde dünyada en kaliteli ve lezzetli fındığın Karadeniz’de olduğu bilinciyle kaliteyi korumak ve arttırmak için uzun vadeli çalışmalar yapıyoruz. Ancak sizlerin kısa vadede budama, gübreleme, hastalıklarla mücadelede konularında üzerinize düşeni yapmanızı bekliyoruz” dedi.

Moderatör Prof. Dr. Kürşat Yılmaz ise konuşmasında, “Fındıkta genelde fiyat üzerinden tartışmalar ve konuşmalar oluyor. Bundan ziyade fındığın girdi maliyetlerini azaltarak verim ve kalitesini arttırmak asıl amaç olmalı. Bugün burada bu yüzden bir aradayız” diye konuştu.

Küllenme hastalığına ilişkin açıklamalar yapan Ordu Üniversitesi Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit Eser, “İklim değişikliği nedeniyle Fındıkta küllenme hastalığı nisan aylarında görülmeye başlıyor. Bu bizlere sıkıntı yaratıyor çünkü fındık besin kaynağını bu parazitle paylaşmak zorunda kalıyor. Küllenme hastalığının ilk belirtisini Nisan aylarının ortasında görünür. Sahilde bu durum böyleyse yükseklik arttıkça bu süre uzar. Bu hastalık kanser değil sıradan bir hastalık olarak görebiliriz ama iyi bakımla bu hastalığın üstesinden gelebiliriz. Öncelikle bu hastalık bitkiyle yaşıyor ve yağmurla birlikte yere düştüğünde bahçe eğer temizse toprağa düşüp yaşamını sürdüremiyor o yüzden bahçe temizliği önemli. Küllenme hastalığında belirtiler önceden görülmüş ve müdahale yapılmamışsa çotanak bağlama sürecinde ilaç atılır. Eğer yeni görüldüyse hemen ilaçlanmalıdır. Bakanlığımızın önerdiği üç ilaç var ve ilçe müdürlüklerimizde yetkili arkadaşlarımızın reçetesiyle bu ilaçları alabiliyoruz. Kükürt ilacını tavsiye etmiyoruz çünkü yağmur yağdığında bu ilacın etkisi kalmıyor ama diğer 2 ilaç yağmurda yağsa etkisini sürdürür. Sürekli aynı ilaçlardan da atmayın değiştirin çünkü mantar belli bir süre sonra aynı ilaçtan etkilenmez” şeklinde konuştu.

Tarım - 8:00 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.