TOZ AYRAN PROJESİ
Kamu şirketlerinin bu işbirliği çerçevesinde gerçekleştirdiği başarılı projelere bir örnek de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan geldi. KOBİ’lerle bir araya gelen bakanlık, Ege ve Selçuk üniversitelerinin de desteğiyle atalarımızın içeceği ayranı modernize etti. Tıpkı süt tozunda olduğu gibi ayranı da toz haline getiren projeyle gıda alanında çığır açıldı. ‘Toz Ayran Projesi’ ayran tüketimini artırmayı hedefliyor. Özel tekniklerle kurutulan ve toz haline getirilen yoğurt özleriyle ayran elde etmeyi mümkün kılan bu teknik dünyada ilk. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, projenin KOBİ’lerin katkısıyla kısa sürede ekonomiye kazandırılacağını ifade etti. Uzun vadede ihracatın hedef alındığını söyleyen yetkililer, çalışmaya Türkiye’den 4 şirketin dahil olduğunu ifade etti.
PEYNİR ALTI SUYUNDAN ALKOL
Bakanlık ortaklı KOBİ çalışmalarından biri de peynir altı suyundan alkol üretimi. Kozmetik sektörüne hammadde temini için geliştirilen bu ürün Türkiye’de ilk olacak. Bugüne kadar ithal edilen bu alkolün pazar büyüklüğü ise 250 milyon doları geçiyor.
LABORATUVARDA MAYA DA ÜRETİLDİ
Yoğurtta bir başka buluş ise Selçuk Üniversitesi’nden geldi. Uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında yoğurt mayası laboratuvar ortamında üretildi. Geleneksel köy yoğurdu standardında elde edilen toz maya hiçbir katkı maddesi içermiyor. Mayanın kaynağı ise Toros Dağları. Dağlardaki bitkiler saflaştırıldıktan sonra dondurularak kurutuluyor. Bunların özleri kullanılıyor.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu