MENÜ
Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Pamuk üreticisi

Pamuk üreticisi “altın yılını” yaşıyor
Tarım - Ekim 31, 2016 6:53 am A A

Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da çiftçiler, yüksek verim ve rekolte elde etmenin sevincini yaşıyor.

Atatürk Barajı’nın sağladığı olanaklar sayesinde ekim alanları her geçen yıl artan pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi miktarda ham madde sağlıyor.

Bölgede “beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuk, bu yıl rekolte, fiyat ve destekleme oranlarıyla üreticisinin yüzünü güldürdü. Geçen yıllarda düşük fiyattan yakınan çiftçiler, bu yıl 2,50 lira civarında seyreden fiyatlar sayesinde rahat bir nefes aldı.

Verimde de umduğunu bulan üretici, eylül ve ekim aylarının yağışsız geçmesi sayesinde de pamuğu kolayca topladı.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk üreticilerinin bu yıl verimli bir sezon geçirdiğini belirtti.

Eyyüpoğlu, “2016 yılı pamuğun altın yılı oldu diyebiliriz. Bu sezon verim, kalite ve temizlik olarak dünya standartlarında pamuk elde ettik. Ayrıca pamuğa iyi fiyat verildi, bu yıl pamuk piyasada 2-2,50 lira arasında alıcı buldu.” dedi.

Yağmurların gecikmesinin de çiftçileri sevindirdiğini, böylece ürünün daha kolay toplanabildiğini ifade eden Eyyüpoğlu, “Bu yıl yine dünya standartlarında Türkiye pamuğunun yüzde 43’ünü ürettik. Pamuk üreticisi çok güzel bir yıl geçirirken ülke ekonomisine de önemli katkı sunmuş oldu. Hükümetimizin pamuk konusundaki tarımsal destekleri de üreticimizi ihya etmiş, üretimin artmasına önemli bir teşvik olmuştur.” diye konuştu.

– Fiyatların yükseleceği tahmin ediliyor

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız da yıllardır verilen mücadelenin sonucunda ‘Urfa pamuğu’nun istenilen kaliteyi yakaladığını söyledi. Bunun için hem üretici hem de sanayici ve ilgili tüm kesimlerin büyük özveri gösterdiğini ifade eden Yıldız, bundan sonrası için de fiyatların istikrarlı olmasını beklediklerini söyledi.

Yıldız, şunları kaydetti:

“Bu yıl pamuk rekoltesinin 90 bin ton civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da gelecek için iyi bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Fiyatlara gelince kütlü pamuğun fiyatı 2 lira 40 kuruştan işlem görürken bölgede yer alan büyük iplik fabrikalarının aniden fiyatları düşürmesi, 4 lira 85 kuruştan işlem gören preseli pamuğun 4 lira 60 kuruşa inmesine neden olmuştur. Fiyatların yine eski seviyelere çıkacağını ve daha da yükselebileceğini tahmin ediyoruz. Fiyatlarda istikrarın sağlanması durumunda pamuk ekim alanlarının artacağı şüphesizdir. Aksi bir durumda ise çiftçi farklı ürünlere yönelecektir.”

Çiftçi Abdüllatif Demir de bu yıl pamuk üretiminde hem fiyat hem de verimden memnun olduklarını belirtti. Geçmişte düşük fiyatlar nedeniyle çiftçinin sıkıntılı zamanlar geçirdiğini anlatan Demir, bu sezonun kendileri için adeta can suyu olduğunu ifade etti.

Tarım - 6:53 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.