MENÜ
Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

81 ilde destek

Yağmurlama ve damla sulama sistemi kurulması için verilen desteklerle 7,3 milyon dekarı aşkın alan modern sulama sistemine kavuştu.
Desteklemeler - Mart 22, 2018 10:52 am A A

Yağmurlama ve damla sulama sistemi kurulması için verilen desteklerle 7,3 milyon dekarı aşkın alan modern sulama sistemine kavuştu.

Türkiye’de yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin kurulması amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında sunulan destekler veZiraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerince sağlanan imkânlar sonucu2006’dan geçen yılın sonuna kadar toplam 267 bin 924 projeye yaklaşık 3 milyar liralık destek verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre, tarım alanlarının suya kavuşturulması,küçük, parçalı ve dağınık parsellerin toplulaştırılması amacıylakapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Ekonomik olarak sulanabilir durumdaki8,5 milyon hektarlık alandaki çalışmalar sonucu 6,2 milyon hektarlık alan sulamaya açıldı. 2023 yılına kadar kalan alanlarda da çalışmaların tamamlanması, bununla birlikte 14 milyon hektar alanın toplulaştırılması hedefleniyor.

Bakanlık, “vahşi sulama” yerine “modern sulama yöntemleri”nin kullanılmasını sağlamak amacıyla 2006 yılında yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin yüzde 50 hibeyledesteklemesini amaçlayanKKYDP’yi başlattı. 2008’de de su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerinin sübvansiyonlu (sıfır faizli) kredilerle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince desteklenmesine yönelik projeyle destekleme imkânları genişletildi.

81 ilde, damla ve yağmurlama sistemlerinin yanında, çeşitli modellerdeki sulama makineleri hibe kapsamına alınarak, belirli ölçeğin üzerindeki sulama alanlarında yıllık bakım maliyetlerinin düşürülmesi, işletme kolaylığı, daha etkin sistem tertibi sağlandı. Üreticiler, verilen destekle kolay montaj imkânlarına da kavuştu.

Bakanlıkça, “bitki tarafından kullanılan suyun, araziye verilen suya oranı” olarak tanımlanan ve Türkiye ortalamasında yüzde 45’ler seviyende ölçülen sulama randımanının yükseltilmesi hedefleniyor.

Desteklemeler - 10:52 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.