Külleme hastalığıyla mücadele zamanı yaklaşıyor!
Külleme hastalığıyla mücadele zamanı yaklaşıyor!
Fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olan küllenme hastalığıyla mücadele zamanı yaklaşıyor. Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, üreticiyi bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
Bölgemizde ilk olarak 2013 yılından beri görülmeye başlanan Fındıkta Külleme Hastalığının tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olduğu, 2015 ve 2016 yıllarında etkisini daha da yoğun olarak gösterdiği tespit edilmiştir. Küllenme hastalığıyla mücadele zamanının yaklaşması nedeniyle üreticilerimizin bilgilendirilmesinde fayda görülmüştür:
Hastalığın ilk enfeksiyonunu başlatabilmesi için yağış ve miktarı büyük önem taşımaktadır.Hastalık etmenleri Mart sonu Nisan ayı içerisinde bulaşmaya başlayarak artan nem ile birlikte çoğalmakta, rüzgarlarla birlikte tüm fındık alanlarına yayılmaktadır. Hastalık ilkbaharda gelişme sezonunun nispeten erken döneminde ortaya çıkmakta; yapraklar, genç sürgünler ve yeni oluşan çotanakların zuruflarında zarar yapmaktadır.
Yapraklardaki belirtiler yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Hastalık yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda yaprak üst kısmında renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde bir belirti oluşur. Zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar. Hastalanan yapraklarda kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm söz konusudur.Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme gözlenir. Genç sürgünlerde ve çotanaklarda özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar gözlenir. Bu şekilde hastalık hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.
Fındık içinin gelişim devresinde besin maddelerinin üretildiği yapraklarda, fotosentezin azalması ve yaprakların gelişimlerini tamamlayamadan erkenden dökülmeleri, fındık veriminde önemli kayıplara yol açabilir. Hastalığın yoğun olduğu bahçelerde fındık, içini yeterince dolduramaz veya fındık içinin ağırlığı azalır. Hastalığın sürgün gelişimine olumsuz etkisi neticesinde sürgün boyları kısa kalmakta, buna paralel olarak sürgündeki göz sayısı azalmakta buda 1 yıl sonraki fındık verimine ve sürgün gelişimine olumsuz etki etmektedir.
Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler yanında ilaçlı mücadele de gerekli olmaktadır. Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde mutlaka çotanak bağlama döneminde (Nisan ayı ortasından itibaren) tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri ile koruyucu ilaçlama yapılır. Hastalık belirtileri görülmeye devam ettiğinde tavsiye edilen tedavi edici BKÜ ile ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.
Uygulamada kalıntı riski göz önüne alınarakilaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir. İlaçlama yapılırken ilacın dozuna, karıştırılmasına ve ilaçlamada kullanılacak aletin kalibrasyonuna dikkat edilmedir. İlaçlama yapılırken ağaçlar dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır.
Bölgemizde fındıkta önemli zarara neden olan bu hastalığa karşı mutlaka mücadele yapılmadır.Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz; Giresun merkezde İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne, ilçelerde ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.
Kaynak: Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu