Kıymanın dayanma süresi ne kadardır?
Gıda Güvenliği Derneği, kurban etinin sağlıklı saklanması ile ilgili tavsiyelerde bulunurken birçok konuda da uyardı.
Bursagundem.com’un haberine göre, etin saklanma süresinin parça büyüklüğüne bağlı olduğunu söyleyen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “Etler, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, kısa sürede buzdolabına kaldırılmalı, 4-5 derece arasında saklanmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür. Ancak, etler kıyma haline getirilirse bu süre 1-2 gün ile sınırlanır” dedi.
ETİ BİRER YEMEKLİK DONDURUN
Etlerin, daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için dondurucuda eksi 18 derecede dondurularak saklanması gerektiğini söyleyen Saner, dondurulmuş etin en fazla 4-6 ay arasında saklanabileceği konusunda ikazda bulundu. Dondurulmuş etlerin çözdürüldükten sonra hemen tüketilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini ifade eden Saner, “Etler birer kullanımlık küçük parçalar halinde bölünerek dondurulmalı, çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır. Acil durumlarda soğuk su içinde ve suyu sık sık değiştirerek çözdürülebilir. Ancak bu durumda çözdürme işlemi paketten çıkarılmadan yapılmalıdır” dedi.
SAKATATLA AYNI YERDE TUTMAYIN
Kurbanın sakatatlarının da değerlendirilebileceğini söyleyen Saner, “Sakatatlar tüketilecekse, kesim sırasında temiz bir şekilde çıkarılmalı, etlerle aynı ortamda bulundurulmamalıdır” dedi.
İÇİNİ İYİ PİŞİRİN DIŞINI YAKMAYIN
Saner, çok kuvvetli ateşte pişen etin dışının yandığını ortasının çiğ kaldığını belirterek, “Güvenli olan, dış yüzü yanmamış ve merkezi tam olarak pişirilmiş olan etlerdir. Çiğ et için kullanılmış ya da temiz olmayan bir kap pişmiş et için kullanılmamalıdır. Çiğ ete dokunduktan ya da paketledikten sonra, ellere bulaşma olabileceği için her seferinde eller yıkanmalıdır. Pişirilen etler en kısa sürede tüketilmeli ve tüketilmeyen kısım buzdolabında saklanmalıdır. Isıttıktan sonra tekrar dolaba kaldırılan yemeklerde mikrop üreyeceği için, pişirilmiş etler bir seferde tüketileceği miktarda ısıtılmalıdır. 2 saatten uzun süre açıkta kalmış pişmiş yemek sağlık riski taşıdığından tüketilmemelidir” diye konuştu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu