Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

İŞTE BU BAL ANZER BALINA RAKİP OLACAK.

GTHB Personel - Haziran 11, 2015 11:09 am A A

İŞTE BU BAL ANZER BALINA RAKİP OLACAK

Anzer balının kilogram satış fiyatı Anzer Balı üreticilerinin kurduğu kooperatif tarafından bu yıl için 850 TL olacağı açıklanmıştı

Anzer Balı üretilen bölgede her kovandan 1 kilogram civarında bal üretilebiliyor.

Anzer Balını bu kadar değerli kılan üretim bölgesindeki çiçekler, nektarlar. Ve bölge de çiçek ve nektar oldukça az olduğu için ülkemizin diğer bölgelerinde kovan başına 20-30 kg bal üretilebilirken bu bölgede 1 kg bal üretilebiliniyor.

Bayburt, Artvin ve Erzurum’da uygulanan “Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” kapsamında arıcılığın geliştirilerek, dünyaca ünlü Anzer Balı kalitesinde bal üretilmesi hedefleniyor.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin, Erzurum ve Bayburt’u kapsayan “Çorun Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi”ni bu yıl hayata geçirdiklerini, yörede bitki çeşitliliğinin fazla olmasının bal ve polen üretimine yansıdığını söyledi.
Bu sebeple yörede bazı köylerde birkaç aileye bedelsiz arılı kovan verdiklerini, diğer köylülerin de bunu örnek alarak bölgede arıcılığın çoğalmasını istediklerini belirten Gediklili, şöyle devam etti:
“Orman Genel Müdürlüğü olarak orman köylerini kalkındırmak için kredi desteği veriyoruz. Bu kredilerin başında arıcılık geliyor. Yine süt koyunculuğu, süt sığırcılığı gibi mikro kredi türleri var. Bu havza, arıcıların tespitine göre arıların çok miktarda polen toplayabildiği ve kaliteli bal üretebildiği bölge. Yüksek rakımlı ve bitki çeşitliliği çok fazla. Yöredeki balın kalitesi Anzer balı gibi. Onun için burada arıcılığı geliştirmek birinci hedefimiz.”
Arıcılığı geliştirme ve destekleme çalışmalarının gelecek yıllarda da artarak devam edeceğini dile getiren Gediklili, “Proje kapsamında bu sene 20 aileye 83 bin liralık arı dağıttık. Önümüzdeki yıl 152 bin liralık, 2016 yılında da 214 bin liralık arılı kovan dağıtacağız. Yine her yıl 17’şer aileye 31 bin liralık güneş enerji sisteme dağıtacağız. Bu projenin sulamayla ilgili kısmı var. İl Özel İdaresi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünü ilgilendiren kısımları var. Bu proje Çoruh Havzası’nı kalkındıracak” dedi.
-Köyden kente göç önlenecek
Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürü Akın Al, projenin yöre için çok ideal olduğunu vurgulayarak, “Gerek ziraat fakültelerinde gerekse arıcılar birliklerinin yaptırdığı çalışmalarda yörede poleninin çok kaliteli, çeşitli, piyasa değeri yüksek ve ihraç edilebilecek nitelikte olduğu tespit edildi. Onun için bizim başka bir kaynağa başvurmamıza gerek yok” şeklinde konuştu.
Bu potansiyelden dolayı arıcılığın yörede yaygınlaşmasını istediklerini vurgulayan Al, şunları kaydetti:
“Bu projeyi köylerde yaşayan kişilerin gelir seviyelerini artırmak, yaşam seviyelerini yükseltmek ve arıcılık sektörüne destek olmak amacıyla yürütüyoruz. Projeyle çok değerli polen kaynağına sahip olan yörede polen üretimini arttırmak, burada arıcılığı yaygınlaştırmak ve köydeki insanların köyden kente göçünü engellemek istiyoruz.”
Kent merkezine bağlı Bayburt’un Masat köyünde oturan ve proje kapsamında 20 arılı kovanın hibe edildiği Yahya Dursun (37), hayvancılıkla uğraştığını belirterek, “Köyümüzde bu kış arıcılık kursu açıldı, kursa katılarak sertifika aldım. Arı alacak maddi durumum yoktu. Bu proje kapsamında bana 20 arılı kovan verdiler. Kovanlarda polen tuzakları da var. Köyümüz arıcılığa elverişli olduğu için bundan sonra inşallah hem baldan hem de polenden iyi  maddi gelir elde edeceğim. Devletimizden Allah razı olsun” dedi.

 

ALOTARIM

İŞTE BU BAL ANZER BALINA RAKİP OLACAK

GTHB Personel - 11:09 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.