Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Isparta’dan 30 milyon avroluk gül ihracatı

Isparta’dan 30 milyon avroluk gül ihracatı
GTHB Personel - Ekim 10, 2016 6:30 am A A

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da bu yıl elde edilen bin 300 kilogram gül yağı ile 15 ton gül konkretinin ihracatından 30 milyon avro gelir elde edildi.

Gül ve Gülyağı Satış Kooperatifi (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü HasanÇelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 gül çiçeği kampanyasının geçen seneye göre daha uzun sürdüğünü, bunda havalarının ılık geçmesinin etkili olduğunu söyledi. Isparta’da 23 Nisan’da başlayan gül hasat döneminin 1 Temmuz’a kadar devam ettiğini ifade eden Çelik, GÜLBİRLİK olarak da 59 gün boyunca gül alımı yaptıklarını kaydetti.

Bu yıl için rekolte beklentisinin 7 bin ton civarında olduğunu ancak bölgesel olarak yaşanan don nedeniyle rekoltenin yüzde 15 civarında düştüğünü vurgulayan Çelik, gül çiçeği rekoltesinin 6 bin ton dolaylarında gerçekleştiğini bildirdi.

– Türkiye, dünya piyasasında lider

Türkiye’nin gül ürünlerinde lider konumda bulunduğunu dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

“Elde edilen gülden yaklaşık bin 300 kilogram gül yağı ile 15 ton civarında gül konkreti elde edildi. Bu üretim miktarı dünyadaki parfümeri sektörünün ihtiyaçlarını dikkate aldığımızda önemli bir kısmının Isparta’dan karşılandığı anlamına gelir. Bu yönüyle de Türkiye, gül ürünlerindekiliderliğini sürdürmeye devam ediyor. Bu ürünlerin ihracatından ortalama 30 milyon avro döviz girdisi sağlandı. Bölgemizde yapılan üretim miktarlarını çok net rakamlar üzerinden ifade edemediğimiz için döviz girdisinin 30 milyon avronun üzerinde olma ihtimali yüksek.”

Gülün sadece bölge ekonomisine değil, Türkiye ekonomisine de çok büyük katkı sağladığını anlatan Çelik, bölgeden başta Fransa olmak üzere ABD, Kanada, Japonya ve Suudi Arabistan olmak üzere 15 ülkeye ihracat yapıldığını kaydetti.

– “Devletin üreticiye vereceği destek üretim maliyetlerini düşürecek”

Amaçlarının dünya gül yağı üretiminde Türkiye’nin aldığı payı artırmak olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi:

“Gülün, kilogram bazında ve üretici nezdinde desteklenmesi gerekir. Çünkü rekabet ettiğimiz ülkelerde gülcülere önemli destekler sağlıyorlar. Bu rekabette başarıya ulaşmanın yolu da maliyet fiyatlarının düşürülmesidir. Burada da en önemli nokta üreticiye yapılacak doğrudan bir destekleme. Elbetteki üreticiye düşen görevler de var. Özellikle iyi tarım uygulaması ile güldeki kalite en üst seviyeye çıkarılabilir. İyi tarım uygulaması yapılırken devletin üreticiye vereceği destek üretim maliyetlerinin düşmesini sağlayacaktır. Ayrıca gül üretiminde teknolojiden faydalanılması ve Süleyman Demirel Üniversitesinde buna yönelik araştırmalar yapılması Türkiye’nin güldeki liderliğini korumasına yardımcı olacak.”

GTHB Personel - 6:30 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.