İç pazar Bodrum mandalinasına doyacak
Türkiye’nin gözde turizm ilçesi Bodrum’da, kendine has aromasıyla bilinen mandalina hasadına başlandı.
Yarımadanın farklı bölgelerinde yetiştirilen ve yaklaşık 200 bine yakın ağacın bulunduğu bahçelerde mandalina üreticileri, olgunlaşan mandalinaları toplamak için sabah saatlerinden itibaren bahçelerde çalışmaya başlıyor. Üreticiler bahçelerden topladıkları meyveleri yol kenarına kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor.
Bodrum Narenciye Birliği Başkan Vekili İsmail Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016-2017 sezonu mandalina hasadına başladıklarını söyledi. Yağışların olmaması nedeniyle hasadın geç başladığını ifade eden Akpınar, satsuma ve kinin gibi mandalina çeşitlerini toplamaya başladıklarını kaydetti.
Akpınar, “Yağışlar geç başladı. Ancak bu yağış meyvelere olumlu yansıyacak. Bu yıl meyvede rekor var. Antalya ve Hatay taraflarındaki mandalinalar Rusya’ya giderse bizde iç pazara 5 bin ton civarında yerli mandalina veririz.” diye konuştu.
Türkiye’nin birçok bölgesine Bodrum mandalinası gönderdiklerinin altını çizen Akpınar, bu satışların büyük çoğunluğunu internet üzerinden yaptıklarını da kaydetti.
– “Mandalinanın her şeyinden yararlanıyoruz”
Bu yıl 200 tona yakın mandalina konsantresi üreteceklerini belirten Akpınar, kalan mandalinayı da meyve olarak değerlendirmeye çalışacaklarının altını çizdi.
Mandalinayı sadece meyve olarak görmediklerini vurgulayan Akpınar, “Mandalinanın lokumu, reçeli, kolonyası, cipsi her şeyi yapıldı. Bunlar birlik kurulduktan sonra yapılmaya başlandı. Mandalina ağacı bizim için çok değerli, bir tane ağaç kesilmedi mi biz çok mutlu oluyoruz.” dedi.
Dünya literatüründe Bodrum mandalinasının ayrı bir yer ettiğine işaret eden Akpınar, şöyle konuştu:
“Biz bu mandalinayı korumazsak kim koruyacak? Herkes ‘mandalina para etmiyor’ diyor. Biz bununla okuduk, bununla büyüdük, bununla evlendik. Şimdi ne oldu da para etmedi. Çünkü ağaçlara bakmıyoruz. Ağaçlara bakalım, ranta kurban etmeyelim. Turizm deniz, kum ve güneş değil. Biz 80’li yıllarda mandalina ile büyüdük.”
Akpınar, mandalina meyvesine zarar veren Akdeniz sineği ile mücadele için bir dizi önlemler aldıklarını ve bu kapsamda ağaçların dallarına bin adet tuzak koyduklarını, bunun da büyük faydasını gördüklerini anlattı.
Mandalina üreticisi ve turizmci Erman Aras da 1950 yılında babasının başlattığı mandalina üretimini kendisinin devam ettirdiğini söyledi. Babasının o yıllarda 4 bin mandalina ağacı diktiğini ifade eden Aras, “Babamın diktiği ağaçları yaşatmaya çalışıyoruz. Bodrum mandalina ağaçları açısından çok önemli bir yer. Bodrum yerli mandalina isim yapmış ve marka olmuş, aromasıyla da dünyada aranan bir mandalina. Bizim de bunu korumamız için ciddi bir sorumluluğumuz var.” diye konuştu.
– “Bahçelerdeki mandalinaların korunması gerek”
Bodrum’da sürdürülebilir bir turizm için bahçelerdeki mandalinaların korunması gerektiğini vurgulayan Aras, şunları söyledi:
“Yoksa çocuklarımıza bunları anlatamayız. Lütfen bu güzel değerli Bodrum mandalinalarını koruyalım. Bunlar çok önemli ve değerli. Bodrum’a çok önemli bir marka kazandırıyor. Bodrum’un bir simgesi, olmazsa olmazı. Bunları rant için binalara dönüştürmeyelim. Bu çağrımın dikkate alınmasını istiyorum.”
Aras, yaklaşık 2 yıl önce mandalina reçeli yapmaya başladıklarını ve bunu internetten satışa sunduklarını, şu anda da Türkiye’nin her yerinden sipariş aldıklarını ifade etti.
Dört yıldır mandalina bahçelerinin yanında kurduğu tezgahta mandalina satışı yapan ve aile bütçesine katkıda bulunan Nalan Güloğulları da bu işle çocuklarının okul masraflarına katkıda bulunduğunu söyledi. Mandalinanın kış meyvesi olduğunu ve birçok hastalığa da iyi geldiğini belirten Güloğulları, mandalinanın reçeli, lokumu ve kolonyasının da olduğunu, dışarıdan gelen insanların Bodrum mandalinasına ayrı bir önem gösterdiğini söyledi.
Güloğlulları, yaz aylarında turizm sektöründe çalıştığını, kış aylarında da mandalina satışı yaptığına değinerek, bir kadın olarak bunu yapmaktan keyif aldığını, evde oturan diğer kadınların da yapabileceğini sözlerine ekledi.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu