18° Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Hububata

GTHB Personel - Mart 7, 2017 6:59 pm A A

Ülke genelinde etkili olan kar yağışının, ekim dönemini kurak geçiren hububat üretimine olumlu katkı sağladığı belirtildi.

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı MustafaYılmazkart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışların hububat üretimini doğrudan etkilediğini söyledi.

Hububat ekim döneminde (ekim-kasım-aralık-ocak) Türkiye’de kümülatif yağış miktarının 220 milimetre olduğunu aktaran Yılmazkart,”Bu miktar, normali 267 milimetreolan yağışların yüzde 18, geçen yılın aynı dönemde düşen 251 milimetre yağışın ise yüzde 13 altındadır.Türkiye genelinde, 1 Ekim 2016-31 Ocak 2017 tarihleri arasında yağışların normalinden ve geçen yıldan az olmasına rağmen hububatta bir sorun görünmüyor.” diye konuştu.

Yılmazkart,İç Anadolu Bölgesi’nin ise uzun yıllar ortalamasınınyüzde 30, geçen yılın ise yüzde 17 altında yağış aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Hububat ambarıKonya, 186 milimetre ilegeçen yılın üzerinde yağış almıştır. Konya ve çevresinde sonbaharda ekim sonrası sulama yapılıp çıkışı sağlanan buğdaylarda kardeşlenme devam ediyor.Kuru tarım alanlarında ve geç ekilen sulu tarlalarda çıkışlar, karların erimesiylebaşladı, devam ediyor. Kar örtüsü sayesinde tohumlarda bozulma yok. Değerlendirmeler önümüzdeki aylarda yapılabilecektir.Ocak ayında arazinin geneli karla kaplı olarak geçmiştir. Hava ve toprak sıcaklıkları düştüğü için çimlenme aşamasındaki bitki gelişmesi yavaşlamıştır. Dolayısıyla toprakta nem olsa bile çimlenme ve çıkışı ilkbahara sarkacaktır. Bu duruma bağlı olarak çıkış ve tarla kaplamalarının mart ayınasarkacağı öngörülebilir.”

-Hububat üretiminde herhangi bir olumsuzluk yok

Önemli hububat merkezlerinden Çukurova’da ise289 milimetreyağışın düştüğünü, bu oranın da normalin yüzde 20 altında gerçekleştiğini dile getirenYılmazkart,geçtiğimiz aralık ayında düşen yağışın, bitkigelişimini olumlu etkilediğini aktardı.

Yılmazkart, şu anda bitkinin tarlayı kapattığını ve 10 ila 15 santimetreboyuna ulaştığını belirterek, bölgedeşu an için sıkıntı görünmediğini ancak Mersin’debazı ekim alanlarının sel felaketinden olumsuz etkilendiğini vurguladı.

Yağış miktarı açısından en dramatik durumun Doğu Anadolu’da gerçekleştiğine işaret eden Yılmazkart, şunları kaydetti:

“Doğu Anadolu 165 milimetre ile normalin yüzde 28, geçen yılın da yüzde 38 altında yağış almıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise 218 milimetre ile normalin yüzde 20, geçen yılın da yüzde 14 altında yağış almıştır.Şanlıurfa, Mardin ve Mardin-Kızıltepe yöresinde özellikle kıraç alanlarda bitki gelişimi istenilen seviyede olmamakla birlikte, alınacak yağışlar bitki gelişimini olumlu etkileyecektir. Sulanabilen tarlalarda çıkışlar güzel olmuş, buğday 10 ila 15 santimetre boyuna ulaşmıştır. Kurak geçen sonbahara rağmen Gaziantep çevresinde bitki gelişimi daha iyi durumdadır.Türkiye genelinde önümüzdeki günlerde yağış alınması durumunda, hububat üretiminde herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir.”

GTHB Personel - 6:59 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.