Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Edremit’te üreticilere iyi tarım anlatıldı

GTHB Personel - Şubat 17, 2017 9:42 am A A

Edremit’te üreticilerin daha iyi tarım yapması için düzenlenen panele ilgi büyük oldu. Panelde konuşmacılar iyi tarımın hormon kullanmadan yapılması gerektiğine dikkat çektiler.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde, ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “ İyi Tarım Uygulamaları” konulu panele, konuşmacı olarak Zeytin Üreticisi Ali Tuzlu, Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Elivar, Ziraat Mühendislerinden Yavuz Ökten, Bülent Coşar katıldı.

Paneli Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, EHEM Müdürü İsmail Damar, Ak Parti İlçe Başkanı Metin Örkçü, Balıkesir Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nihat Ağan, Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Özbudak ve çok sayıda davetli ilgi ile dinledi.

İyi Tarım Uygulamaları paneli öncesinde konuşma yapan Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, ürün yetiştirirken mümkün oldukça kimyasal gübrelerden kaçınmak gerektiğini söyleyerek; ”Ürünümüzü yetiştirme esnasında mümkün oldukça kimyasal gübrelerden kaçınmamız, hormon ve veya buna benzer kalıntı bırakacak ürünlerden uzak olmak, üretim esnasında, insan, işçi, ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği, üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatlarına uygun olmasına dikkat etmeliyiz”dedi.

Diker; sağlık bakanlığının araştırmalarında son yıllarda en yüksek hastalık kanser ve kanserinde en çok zararı üretilen tarımsal ürünlerdeki denetimsiz ve uygulama eksiklilikleri ve yanlışlıkları olduğuna dikkat çekerek; “Tarım ile uğraşanlar üretim esnasında ki gerekli eğitimi almaları gerekir. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı bilinçsizce kirletmemeliyiz. Kasım ayında Balıkesir Büyükşehir Tarım Komisyonu olarak Almanya Bremen şehrinde ve Hannover Tarım Fuarında yaptığım gezi ve incelemelerde azotlu gübrelerin toprağı ve dolayısıyla içme sularını etkilediği için AB’i ikaz ettiğini gördüm”şeklinde konuştu.

Balıkesir Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nihat Ağan; Balıkesir’de 2016 yılında 1479 üreticinin 155 bin 346 dekar alanda iyi tarım uygulaması yaptığını söyleyerek; “İyi tarım uygulamalarında Balıkesir İl genelinde 136 bin 857 bin ton zeytin, domates, ceviz, armut, kiraz, kestane, yonca, yulaf, mısır,üzüm, mandalina, biber, patlıcan, şeftali, erik,elma, nektar ve badem yetiştirildi. İyi tarım uygulamalarında 4 milyon 110 bin ağaç dan ürün elde edildi. Ayvalık’da 351 üretici zeytin ve domates dikerek 32 bin 555 dekar üretim alanı kullanıldı. Bu alanlardan 34 bin ton ürün çıktı. Bandırma’da 54 üretici zeytin, ceviz, armut, kiraz ve kestaneyi 2 bin 659’lik bir alanda üretim yaptı. Bu alanlardan bin 500 ton ürün çıktı. Burhaniye’de 246 üretici bu projeye katılarak zeytin, domates, yonca, yulaf, mısırı 18 bin 074 dekar alan dikti ve 15 bin ton ürün elde etti. Edremit’te ise 282 üretici zeytin ve mandalinayı 44 bin 624 dekar alanda yetiştirerek 25 bin ton ürün elde etti. Erdek’de 12 üretici zeytin yetiştirerek bin 751 dekar alandan 2 bin ton ürün çıktı. Gömeç’te ise 273 üretici zeytin ve üzüm üreterek 16 bin 313 dekar alanda yapılan üretimde 9 bin ton üretim yapıldı. Gönen’de 1 üretici domates, biber, patlıcan, kavun, zeytin, şeftali, erik, elma ve armut yetiştirdi. Buradan da 19 bin ton ürün elde etti. Havran’da 259 üretici kiraz, nektar, elma, badem, ceviz, zeytin, mandalina yetiştirdi. 32 bin 260 dekar alanda 30 bin ton ürün çıktı. Susurluk’ta ise 1 üretici domates ekerek bin 357 ton ürün elde etmiştir” diye konuştu.

Balıkesir ilinde 2016 yılında Organik Tarım Üreten Üreticilerin toplam 161 kişi olduğunu belirten Ağan; 36 çeşit ürünlerden aromatik bitki karabaş otu başta olmak üzere, çam fıstığı, zeytin, badem, kekik, incir, çilek, üzüm, hıyar, domates, barbunya, fasulye, arpa, buğday, yulaf, ıhlamur, ceviz, salçalık, biber, yonca, fiğ, kavun, enginar, nar, kayısı, ıspanak, elma, lahana, adaçayı, papatya, lavanta ve dut üretildiğini ifade ederek toplam 23 bin 219 dekar alandan 5 bin 615 ton ürün elde edildiğini söyledi.

Edremit İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Özbudak’da, Tarım Bakanlığı talimatıyla her işletme için tanımlanan işletme danışmanı aracılığı ile de bu faaliyetler devam etmekte olup ilçe müdürlüğü olarak 200 civarında hizmet verdiğim iş çeşitlerinden bir tanesi iyi tarım uygulama ve desteklemeyi iyi takip etmek. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sı açlıkla mücadele ederken önemli bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bir kısmının iyi tarım uygulamaları hakkında bilgisi var. Bakanlık literatüründe iyi tarım uygulamaları olarak isimlendirilmektedir. Bana göre de olması gereken tarımdır. İyi tarım tek taraflı fayda sağlayan bir üretim olmayıp doğadaki bütün canlılara saygı gösteren üretimdir. İlçemizde iyi tarım uygulayıcı sayısı her geçen gün artmaktadır. Uygulayıcı sayısını arttırmak için yoğun bir gayret içindeyiz” diye konuştu.

Güvenli Gıda tüketiminin her geçen gün arttığını söyleyen Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı; “ Yediğimiz her şeyin güvenli olduğundan emin olmak istiyoruz. Güvenli gıda tüketimi bilinci her geçen gün artıyor. Üreticilerin belli standartta gelişmesi çok önemlidir. İyi tarım uygulamaları çok önemlidir. İlçemizde ve ilimizdeki bu tarım uygulamalarının her geçen gün artmasını hedefliyoruz” dedi.

GTHB Personel - 9:42 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.