Dünya mutfağına bulgur ayarı
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohum ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, yapılan tanıtım çalışmalarının sonuç verdiğini belirterek, bulgurun, dünya ülkelerinin de kullandığı tahıllar arasında yer aldığını söyledi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohum ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, yaptığı açıklamada, bulgurun artık sadece Türkiye’de tüketilen bir tahıl olmaktan çıktığını söyledi. Başkan Altunkaya, GAİB bünyesinde faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesinde gıda fuarlarına katılara çeşitli aktiviteler gerçekleştiren Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohum ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinden bir heyetle birlikte 16- 20 Ekim 2016 tarihleri arasında Fransa’nın Başkenti Paris’de düzenlenmeyecek olan SIAL Paris 2016 fuarın katılacaklarını açıkladı.
Çabalar sonuç verdi, 113 ülkeye bulgur satıldı
Bu tür tanıtımların Türkiye açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Altunkaya, tanıtım gruplarının etkin çalışması ve üreticierin özverili katkıları ile tanıtım çabalarının sonuç vermeye başladığını kaydetti. Dünya devletlerinin de bulgur tüketimine başladığını ifade eden Altunkaya, farklı kıtalarda 113 ülkeye bulgur sattıklarını belirtti. Irak’tan İsveç’e, Almanya’dan İsrail’e, Katar’dan Japonya’ya kadar çeşitli ülkelerin artık bulgur yediğini vurgulayan Altunkaya, “Geleneksel Anadolu tahılı bulgur artık başka ülkelerce de tüketiliyor. Bu da bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Dünden bugüne yapılan tanıtım çalışmaları amacına vardı. Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubumuz, dünyayı turluyor ve ürünü tanıtıyor. Afrika’dan, Avrupa’ya herkesi bulguru tattıran grubumuzun gayretli çalışmaları ihracatın artmasına vesile oldu. Gaziantep Valimiz Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in de gerek yurt dışı tanıtımlarında gerekse yurt içi tanıtımlarında önemli desteklerini görüyoruz. Kendilerine ve tanıtım adına emek veren, vakit ayıran GAİB Koordinatör Başkanımız Abdulkadir Çıkmaz ve ekibine, MBTG Başkanımız Surur Aydın’a ve katkı sağlayan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Birbirinden farklı kültürlerin bu ürünü tüketmesi önemli gelişmedir. Şimdi bulgurun daha fazla tüketilmesi için çalışıyoruz” dedi
9 ayda, 71 milyon 901 bin dolarlık bulgur ihracatı
Altunkaya, bu yılın 9 aylık diliminde 71 milyon 901 bin dolarlık bulgur ihracatı yaptıklarını hatırlatarak, en çok bulgur ihracatının Irak’a gerçekleştiğini kaydetti. Altunkaya, Irak’a gerçekleştirilen bulgur ihracatı geçen yılın Ocak-Eylül döneminde 19 milyon 872 bin dolarken, bu yılın aynı diliminde 20 milyon 309 bin dolara yükseldiği ifade etti. Irak’ı 18 milyon 900 bin dolarla Suriye’nin izlediğini anlatan Altunkaya, bu ülkenin geçen yıl ki ihracatının da 17 milyon 186 bin dolar olduğunu ifade etti. En çok bulgur ihracatı yapılan ülkenin 7 milyon 629 bin dolarla Lübnan olduğunu belirten Altunkaya, Lübnan’a da geçen yıl 4 milyon 30 bin dolarlık bulgur sattıklarını kaydederek Lübnan’ın bulgur ihracatında üçüncü sırada olduğunu belirtti.
Bulgur ihracatında ilk üçün Ortadoğu ülkesi olduğuna dikkati çeken Altunkaya, kültürel yakınlığın bunda etkili olduğunu ancak Avrupa, Orta Asya ve Afrika ülkelerinin bulgur ihracatının da artışa geçtiğini aktardı. Avrupa’nın merkezi Belçika’ya bulgur ihracatının 4 milyon 215 bin dolardan 4 milyon 325 bin dolara, Almanya’nın ihracatının da 1 milyon 669 bin dolardan 2 milyon 346 bin dolara yükseldiğini sözlerine ekledi.
Fransa’da dünya pazarlarıyla buluşacağız
Altunkaya, Dünya pazarlarında sektörleriyle ilgili tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini ve özellikle Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağların ihracatının arttırılması için 2017 yılına yönelik hazırlıkların sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi. 16- 20 Ekim 2016 tarihleri arasında Fransa’nın Başkenti Paris’te düzenlenmeyecek olan SIAL Paris 2016 fuarında MBTG’nin stant açarak etkinliklerini gerçekleştireceğini belirten Altunkaya, Birlik adına katılan heyetin ise çeşitli temaslarda bulunacağını ifade etti. Başkan Mahsum Altunkaya, fuarın Türkiye içinde büyük önem taşıdığını ifade ederek “SIAL Paris yaklaşık 200 ülkeden 150 bin civarında katılımcıyı ağırlamaktadır. Katılımcıların yüzde 60’tan fazlası uluslararası katılımcıdır. Ürün sergileyen firmaların sayısı ise 6.000 civarındadır ve bunların yüzde 84’ü uluslararası firmalardır. Türkiye, SIAL Paris’te en fazla ürün sergileyen ülkeler sıralamasında üçüncü sıradadır. Kuzey Afrika başta olmak üzere Afrika’nın genelinden çok sayıda ziyaretçi ve katılımcı bu fuarda yer almaktadırlar. SIAL Paris fuarında gıda endüstrisinin neredeyse tüm sektörlerinden katılımcılar ürünlerini sergileyebilmektedir. Birçok ülkenin gıda ile ilgili bakanlıklarından siyasetçilerin de yer aldığı etkinliklere, büyük gıda satın alma kanalları, alıcı ve satıcılar ile tüketiciler ve diğer ilgili işletmelerin etkili üyeleri katılmaktadır. SIAL Paris uluslararası medyada da geniş yer bulmaktadır. Bunun için bizler bu fuarda ülkemizin hak ettiği şekilde tanıtılmasını, ürünlerimizin dünya pazarlarında hak ettiği fiyatlarla satılması için gerekli girişim ve temaslarda bulunacağız” diye konuştu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu