Defne üretimine 18.5 milyon TL
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) uygulanan “Defne Eylem Planı” kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Toplayıcıların defne alanlarından aşırı ve bilinçsiz faydalanmaları nedeniyle verimli defne alanlarının tahrip olduğu ve yaprak veriminin düştüğünü kaydeden Eroğlu, “Faydalanılan alanlarda makineli çalışma imkanlarının olmaması, defne alanlarından iç kısımlara ulaşımı sağlayacak yol şebekesinin de yetersizliği bu eylem planının hazırlanmasını zorunlu hale getirdi.” değerlendirmesinde bulundu.
Eroğlu, 2016 yılında hayata geçirilen Defne Eylem Planı’na ilişkin, “Bu eylem planı ile orman köylümüze ek gelir kapıları açıyoruz. Bu çerçevede 2016 yılında üretimi gerçekleştirilen defnenin üretim aşamalarında yer alan orman köylülerine 18,5 milyon lira kaynak aktardık.” ifadelerini kullandı.
Açıklamada ayrıca, 2016 yılında yapılan çalışmalarla odun dışı orman ürünleri içinde yer alan defneden yaklaşık 22 bin ton üretim gerçekleştirdiği ifade edildi.
12 bin 500 dekar alanda rehabilitasyon yapılacak
Söz konusu eylem planı çerçevesinde Bakanlık, 2016 – 2020 yılları arasında 12 bin 500 dekarlık alanda defne rehabilitasyon çalışması gerçekleştirecek. Ayrıca bu alanlarda toplanan defnelerin taşınabilmesi için 160 kilometrelik bir yol şebekesi inşa edecek. Diğer yandan eylem planı ile bin dekarlık defne alanı, tohumundan faydalanmak üzere koruma altına alınacak ve 5 bin kişiye eğitim verilerek iç tüketimin artırılmasına yönelik 13 tanıtım faaliyeti gerçekleştirilecek.
Eylem planı kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında bugüne kadar 520 dekar alanda rehabilitasyon çalışması tamamlanarak 22 kilometrelik yol yapıldı. Ayrıca 160 dekar alan defne tohumundan faydalanılmak üzere koruma altına alındı ve 940 kişiye eğitim verildi.
40 milyon dolarlık defne ihraç edildi
2005 yılı defne ihracat geliri yaklaşık 12 milyon dolar olan Türkiye’nin 2016 yılı ihracat geliri 40 milyon doları aşmış durumda bulunuyor. Ayrıca, 2005 yılında OGM’nin 6 bin 436 ton olan defne üretimi 2016 yılında yaklaşık 22 bin tona yükseldi. Bu üretimden ise 1,6 milyon lira gelir elde edildi.
Akdeniz bitki örtüsünün bir parçası
Defne, Akdeniz bitki örtüsünün karakteristik bitkilerinden. Türkiye’de defne, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’nin bütün kıyı şeridi boyunca yayılım gösteriyor ve bu bitkiye, yaklaşık 600-800 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Dünyada ise Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bütün Akdeniz ülkelerinde ve Rusya’nın Karadeniz kıyılarında yetiştirilebiliyor.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu