Çukurova’da ilk karpuz fideleri toprakla buluştu
Türkiye’nin karpuz üretiminin en önemli merkezi Çukurova yöresinde, turfanda yetiştirilen yerli karpuz fideleri toprakla buluşturuldu.
Adana’da yoğun olarak Akdeniz ile Akyatan Lagünü arasında kalan kumluk alanda Türkiye’nin en erkenci karpuzları yetişiyor.
Sabah saatlerinden itibaren kumlu tarlalara gelen işçilerin bazıları toprağı düzeltirken, bazıları fide çukurlarına gübre yerleştirdiği toprağı, fide ekimine hazır hale getiriyor.
Ekim için yapılan hazırlıklarda fidelerin üstüne çekilecek sera naylonu için küçük teller, fide çukurları yanına bırakılıyor. Son aşamada dikilen fideler, soğuktan korunması için üstleri naylonla kapatılıyor. Ekimi yapılan fideler, genellikle mayıs ayında hasat edilerek pazarda ilk yerli karpuzlar olarak satılıyor.
Adana’da yıllık ortalama 800 bin ton üretilen karpuz, tarla ürünleri içinde yöresel olarak en erkenci ürün olması sayesinde üretici için önemli gelir kaynağı oluyor.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karpuzun bölgenin ekim deseni içerisinde son derece önemli bir ürün olduğunu söyledi.
– Karpuz üretiminde lider
Türkiye’nin ilk karpuz ekilen ve hasat edilen bölgesinin Adana olduğunu ifade eden Girmen, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon ton elde edilen karpuzun yüzde 20’sinin sadece Adana’dan karşılandığını, bunu sırasıyla Antalya, İzmir ve Diyarbakır’ın takip ettiğini belirtti.
Girmen, Adana’da geçen yıl yaklaşık 130 bin dekar alana ekilen karpuzdan ortalama 800 bin ton ürün elde edildiğini ifade eden Girmen, “Adana’da, en yakın üretim rakamına sahip Antalya’dan iki kat fazla karpuz üretilmektedir. Yöremizde üretilen karpuzun dönüm başına verimi de Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Ortalama dönümden 6-6,5 ton ürün elde edilmektedir. Karpuzun erkenci olması dolayısıyla sezonda piyasaya nakit para girişi sağlanıyor, üreticinin eline erken sıcak para geçiyor. Karpuz bu yönden ekonomik anlamda büyük önem taşımaktadır.” değerlendirmesini yaptı.
Üreticilerin büyük bir çabayla erkenci karpuz fidesi ekimlerine başladıklarını, sera oluşturduklarını belirterek, “İnşallah kazasız, doğal afetsiz bir sezon geçiririz ve güzel bir üretim sonunda ülke tüketimine sunulmak üzere son derece kaliteli ürün yetiştiririz.” dedi.
Girmen, karpuz üretiminin önündeki en büyük sorunlardan olan erken hasat konusuna üreticilerin dikkat etmesini isteyerek erken hasadın kalitesiz bir ürün ortaya konulmasını sağlayarak ülkenin tarımsal üretim ve hasılasına da zarar verdiğini kaydetti.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu