Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Çiftçilere “organik gübre kullanın” önerisi

GTHB Personel - Kasım 29, 2016 7:17 pm A A

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın, organik atıkların kompost haline getirilerek değerlendirilmesinin çok akıllı ve karlı bir uygulama olduğunu belirterek, “En önemlisi organik gübreleme sayesinde kimyasal gübrenin çevreyi kirletme riski azaltılmış olacak ve kimyasal gübrenin maliyeti de düşürülmüş olacak.” dedi.

Aşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milli Tarım Projesi” toplantısında organik gübrelemeye dikkati çektiğini ifade etti.

Bir toprak bilimci olarak bu açıklamaların kendisini mutlu ettiğini dile getiren Aşkın, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edilen cümlelerden biri ‘Toprağa sırtını dönen, hem geçmişine hem geleceğine sırtını döner.’ cümlesidir. Bu ifadeler çok yerinde ve isabetlidir. Bu açıdan da kendisine şükranlarımızı arz ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Aşkın, organik gübrenin doğa ve çevreyle uyumlu, güvenilir gıda elde edilmesine imkan sağlayan gübre uygulamaları olduğuna işaret ederek, organik gübreyle bitkilerin hem besin elementi ihtiyacı karşılanırken hem suyun hem toprağın korunması hem de erozyonun önlenmesine yönelik faydalar elde edildiğini kaydetti.

Türkiye’de 1 milyon tonun üzerinde organik gübre elde edildiğini ancak bunun çok az oranının tarımda kullanıldığını belirten Aşkın, şöyle devam etti:

“Ülkemizde özellikle bilinçli ve bilgili bir gübrelemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bilimsel gübreleme metotlarının kullanılmadığını da düşündüğümüzde organik gübrelerin önemi daha artmaktadır. Burada dikkat etmemiz gereken husus bitki ve toprak analizlerine dayalı gübreleme yapmaktadır. Analiz sonuçlarına göre gübrelemenin yapılmasıyla hem üretim kat kat artmış olacak hem de topraklar özelliklerini uzun süre muhafaza etmek suretiyle gelecek nesillere aktarılacaktır. Artık organik kaynakların mutlaka toprakla buluşturulması lazım.”

Aşkın, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların dışkıları ve patozdan çıkan fındık çotanaklarının kompost haline getirilerek organik gübre elde edilebileceğine dikkati çekti.

Orta ve Doğu Karadeniz’de fındık, kivi ve çay yetiştirildiğini anımsatan Aşkın, “Özellikle Ordu ve Giresun’da dünya fındık üretiminin önemli oranı gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla organik gübrelerin özellikle kimyasal gübreyle birlikte kullanıldığında çok olumlu sonuçları ortaya çıkacaktır. Bu olumlu sonuçların başında üretimin artması gelmektedir. Aynı zamanda organik gübreleme sayesinde üreticiler daha ekonomik rakamlara bahçelerini verimde tutabilecektir.” değerlendirmesini yaptı.

Aşkın, organik gübrenin toprakta suyun depolanmasına ilişkin de çok büyük faydaları olduğunu vurgulayarak, “Suyun depolanması, aynı zamanda toprak erozyonunun önlenmesi bakımından da çok önemlidir. Onun için buna basit gübre uygulaması gözüyle bakmak yerine küresel ve global bir sorun gözüyle bakıp, bölgesel, ülkesel ölçekte oluşacak sorunların çözümünde bir argüman olarak düşünmek lazım. Bu sebeple organik gübrelerin tarım yapılan alanlarda kullanılması pek çok faydayı beraberinde getirecektir.” diye konuştu.

– Organik madde toprağın nabzıdır”

Prof. Dr. Aşkın, organik maddelerin adeta toprağın nabzı olduğunu da ifade ederek, şunları kaydetti:

“Nasıl bir insana, nabzı atmadığı zaman canlı gözüyle bakılmıyorsa organik maddelerden yoksun toprağa da canlı gözüyle bakmak mümkün değil. Dolayısıyla atamızdan ve dedelerimizden kalma tarım dediğimiz tarımı özler hale geldik. Organik doğal gübreler toprağın yaşamasının garantisidir. O sebeple organik gübreler mutlaka toprakta bulunmalıdır. Bu uygulama da sürekli bir hale getirilmelidir. Bunun içinde organik atıkların kompost haline getirilerek değerlendirilmesi çok akıllı ve karlı bir uygulamadır. En önemlisi organik gübreleme sayesinde kimyasal gübrenin çevreyi kirletme riski azaltılmış olacak ve kimyasal gübrenin maliyeti de düşürülmüş olacak.”

GTHB Personel - 7:17 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.