Bu yumrular çok değerli
Yemek tarihçisi Charles Perry’nin ortaçağda Araplara ait birkaç tarifte yer aldığını aktardığı yerbademi, binlerce yıl önce buğday ve arpayla birlikte Mısır’da ilk tarımı yapılan bitkilerden.
Yenebilir yumruları için yetiştirilen otsu bir bitki olan yerbademine tropik bölgelerde rastlanabiliyor. Akdeniz ülkelerinde gıda, ilaç ve parfümeri endüstrisinde kullanılan yerbademinin yumruları yenmeden önce çoğunlukla kavruluyor ve çerez olarak tüketiliyor. Kurutulmuş yumruları kahve ve çikolata yapımında kullanılırken, yağı koku vermek üzere sabun yapımında, topraküstü kısımları ise hayvan yemi olarak işlev kazanıyor.
İspanya’da çok popüler
Yerbademi yüksek miktarda fosfor, potasyum, kalsiyum gibi minerallerle birlikte E ve C vitaminleri içeriyor. Bitkinin kan dolaşımını hızlandırıcı ve kalp hastalıklarıyla kansere karşı koruyucu etkileri de sağlığa faydaları arasında. İspanya yerbademinin dünyadaki en büyük üreticisi ve tüketicisi konumunda. Bu bitkiyle yapılan meşhur bir içecekleri bile var. Ancak birçok ülkede yerbademi, bilinmediği için yabani ot sanılıyor.
tarlasera.com
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu