Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Bakan Fakıbaba: Sosyal devlet bunu gerektirir

GTHB Personel - Kasım 4, 2017 12:12 pm A A

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “29 liraya kıyma, 31 liraya kuşbaşı et” çalışmasına yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Yeni Şafak’a konuşan Fakıbaba, 81 ilde 13 bin satış noktası olan iki markette satılacak ucuz fiyatlı et ile amaçlarının dar gelirli vatandaşların mutfaklarına ulaşmak olduğunu söyledi. Bunu sosyal devlet olmanın gereği olarak yaptıklarını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygun fiyat et için anlaştığı BİM ile A101 mağazalarında satış başladı. İki markanın Türkiye genelinde toplam 13 binden fazla satış noktası bulunuyor. Et ve Süt Kurumu kombinalarından önceki gün bu iki mağazaya et sevkiyatı başladı. BİM, sözleşme gereği kıymanın kilosunu 29 liraya, kuşbaşının kilosunu ise 31 liradan satışlara başladığını duyurdu.

FAKIBABA ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Yeni Şafak’a konuşan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bu önemli hizmete dönük eleştirilere cevap verdi. Dar gelirli vatandaşların ete rahat ulaşabilmesi için çalıştıklarını belirten Fakıbaba, etlerin Türkiye’nin her yerinde şubesi olan market zincirinde yerini almaya başladığını ifade etti. Fakıbaba, “Türkiye’de bütün illerde hatta ilçe ve beldelerde şubesi olan zincir mağazalar sadece bizden aldığı eti satılacak” dedi.

PİRZOLA VE BONFİLEYE KARIŞMIYORUZ

Kıyma ve kuşbaşı etin dışındaki ürünlere müdahale etmediklerini ifade eden Fakıbaba, “Pahalı et almak isteyen istediğini alabilir. Serbest piyasa. Bonfileye, pirzolaya karışmıyoruz. Dar gelirli vatandaşımızın yiyeceği kıymayı ve kuşbaşını düşünmek zorundayız. Sosyal devlet olarak bu bizim görevimiz. Tarım Bakanı olarak ben ‘sucuk pastırma şöyle olsun’ demiyorum. Öyle bir şeyimiz yok. İthal ettiğimiz eti gariban fakir fukaraya yedirmekle görevli hissediyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİ DE KAZANACAK

Bakan Fakıbaba, yeni çalışma ile üç kazanan olacağını da söyledi. Tüketicinin yanısıra üretici ve satıcının da kazanacağını belirten Fakıbaba, şunları kaydetti: “Bunun adını koyduk bir defa. Kıyma 29, kuşbaşı 31. Ben geldiğim günden beri şunu söylüyorum: Kazan, kazan kazan. Yani hem üretici kazansın hem besici hem kasap kazansın hem de tüketici kazansın.”

ÜRETİCİDEN ALINACAK ET FİYATI YÜKSELİYOR

Yerli üreticinden alınan karkas et fiyatını 25 liraya çıkaracaklarını belirten Fakıbaba, “Bakın onları da zarar ettirmiyoruz. 23 liraya şu anda satılan karkası 25 biraya alacağız. Ve onlara büyük desteklerimiz var desteklerimiz devam edecek. Yerli üretici kazanacak” dedi.

SIRBİSTAN’DAN ET İTHALATI STRATEJİK

Türkiye’de yılda 1,2 milyon ton et tüketildiğinin bilgisini de veren Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ithal et oranın tüketilenin sadece 12’de biri (yüzde 8,3ü) olduğunu kaydetti. İthal edilen et miktarının yıllık 100 bin ton olduğunu belirten Tarım Bakanı, tartışmalara sebep olan Sırbistan’dan et ithalatı konusunda ise şunları söyledi: “Bunun siyasi bir yöne var. Başka ülkelerden alabileceğimiz ürünleri Tunus, Bosna Hersek ve Sırbistan gibi bizi önemseyen ülkelerden almamız lazım. Sırbistan’ın Bosna Hersek’in bize vereceği 5 bin ton İstanbul’un tüketeceği bir haftalık et olabilir. Ama orada 5 bin tonla Sırbistan ile çok iyi bir diyalog kurabiliriz. Olaya oradan bakmamız lazım. Sırbistan için çok ciddi bir rakam. Bunun karşılığı gelin her türlü yatırımı yapın diyorlar. Et ithalatı uzun sürecek bir çalışma değil. Biz inşallah 3 yıl içerisinde et ithal etmeyecek duruma geleceğiz” 

Moritanya’daki Türk balıkçılarının sorunu çözülecek

Fakıbaba Türkiye’de balıkçılık sektörünün 1 milyar dolar ihracata koştuğunu da söyledi. Fakıbaba, Yeni Şafak’ın gündeme getirdiği Moritanya’daki Türk balıkçılarının yaşadığı sorunlara ilişkin kısa dönemde çözüme ulaşılacağını söyledi. Sorunların sürdüğünü söyleyen Fakıbaba, şunları kaydetti: “Bunu aşmamız için görüşmelerimiz devam ediyor. Orada Türk balıkçılara kesilen cezaları biliyorum. Bununla ilgili görüşmeler devam ediyor. Sorunu çözeceğimize inanıyorum.”

  • Afrika fırsatını kaçırmayacağız
  • Afrika’daki fırsatları Türkiye’nin kaçırmayacağını söyleyen Fakıbaba “İçerdeki problemlerimizi hallederken dışarıya da açılmak bizim görevimiz” dedi. Afrika’yı sadece bir ticaret yeri olarak görmediklerini belirten Fakıbaba “Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi burayı bir pazar olarak değil beraber iş birliği yaptığımız bir bölge olarak görmemiz gerekir” diye konuştu.

Tunus bizim için kapı olabilir

Son yaptığı Tunus ziyaretinden bahseden Fakıbaba, “Tarım makinalarında, fosfatta, gübrede ve zeytinyağında iyi yatırımlar yapılabilir” dedi. Tunus’u Afrika’ya açılımda önemsediklerini belirten Fakıbaba, şöyle devam etti: ” Türkiye’yi Türk halkını çok seviyorlar. Bu avantajı iyi değerlendirmek zorundayız. Bana göre Tunus bu bölgeye ve Afrika’ya açılacağımız önemli bir kapı.”

Yeni Şafak
GTHB Personel - 12:12 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.