10° Sisli
  • EURO
  • DOLAR

Arıcılık, katma değeri yüksek ürünlerle gelişecek

Arıcılık, katma değeri yüksek ürünlerle gelişecek
GTHB Personel - Nisan 20, 2016 8:35 am A A

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca uygulanan “Arıcılığın Geliştirmesi Projesi” ile bal üretiminin artırılması ve katma değeri yüksek ürünler elde edilmesi hedefleniyor.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin arıcılıkta, dünyada Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

Yüce, Türkiye’nin bal üretiminin beşte birinin Doğu Karadeniz’de yapıldığını ifade ederek, “Türkiye’de 107 bin ton bal üretimi var ve bu üretimin 22 bin tonunu Doğu Karadeniz gerçekleştiriyor.” dedi.

Doğu Karadeniz’in,coğrafyası ve bitki örtüsünden dolayı çok zengin aromalı bitkilerle kaplı olduğuna dikkati çeken Yüce, bunlar arasında ıhlamur, enginar ve kestanenin ön plana çıktığını belirtti.

Ballı bitkilerin yoğun merkezi olan Doğu Karadeniz’de arıcılığa teşvik verdiklerini anlatan Yüce, “Bir yandan bal üretimini artırırken bir yandan da bal dışındaki katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi konusunda çalışmalarımız var. Bin 140 kişiyi eğitimden geçirdik, sertifika ve destek verdik. Şu anda arı sütü, polen, propolis ve arı zehri üretilmesiyle ilgili çalışmalarımızı hızlı şekilde sürdürüyoruz.” diye konuştu.

– Eğitime katılanlara ekipman desteği verildi

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli ise arıcıların bal üretiminin yanında katma değeri yüksek ürünlerde ürettiğini belirterek, “Bunlardan biri propolis, başlı başına devasa bir ürün. Avrupa’da reçetelere girdi. Dünyanın en mükemmel arı ürünlerinden biri arı sütü. Bunun yapılması, saklanması, pazarlanması konusunda eğitimler aldı arıcılarımız. Tüm eğitimlere arıcılarımız ilgi gösterdi.” ifadesini kullandı.

Proje kapsamında arıcılara katıldıkları eğitime göre ekipman desteği verildiğini dile getiren Elevli, “Propolis eğitimine katılanlara propolis elde etme setleri, polen eğitimlerine katılanlara polen tuzaklı kovanlar verildi. Eğitime katılanlar projeden ekipman destekleri aldı. Diğer katma değerli ürünler için de önümüzdeki dönemlerde destek verilecek.” dedi.

– İlk ürünler bu sezon elde edilecek

Elevli, katma değeri yüksek ilk ürünlerin bu sezon elde edileceğini söyledi. Elevli, şu ana kadar verilen eğitimin amacının daha teknik, hijyenik, düzgün yani hatasız üretim yapmak olduğunu, eğitimin sonuçlarının yeni sezonda belli olacağını kaydetti.

Elevli, şunları kaydetti:

“Arıcı yalnız bala mahkum olmasın. Bal olmadı, balın fiyatı düştü gibi sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz ama bunun yanı sıra örneğin polen üretimi arıcılar için önemli. Kurutulmuş polenin 35-70 lira arasında fiyatı var. Propolis de kalitesine göre 100-150 dolara satılıyor. Arı sütünün kilogramı 4 bin lira. Arıcı için her zaman alternatif olmalı. Katma değer bu noktada önemli.”

GTHB Personel - 8:35 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.