Üretici İçin Toprak Analizi Önemli

Ege Üniversite Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğrencileri; Subhiye Çönoğlu, Tülay Kaynak, Nevin Demirbaş, Duygu Tosun “Çiftçilerin Toprak Analizi Desteğinden Yaralanma Eğilimleri: İzmir İli Örneği” konulu bir araştırma yaptı. E.Ü Öğrencileri bilinçli ve dengeli bir gübrelemede toprak analizlerinin önemine vurgu yapmak amacıyla Ödemiş ve Bayındır’da araştırmalarını yürüttü. Araştırmada üreticilerin büyük bir çoğunluğunu, toprak analizi yaptırmaksızın […]
GTHB Personel - Aralık 30, 2016 12:50 pm

Ege Üniversite Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğrencileri; Subhiye Çönoğlu, Tülay Kaynak, Nevin Demirbaş, Duygu Tosun “Çiftçilerin Toprak Analizi Desteğinden Yaralanma Eğilimleri: İzmir İli Örneği” konulu bir araştırma yaptı.

E.Ü Öğrencileri bilinçli ve dengeli bir gübrelemede toprak analizlerinin önemine vurgu yapmak amacıyla Ödemiş ve Bayındır’da araştırmalarını yürüttü. Araştırmada üreticilerin büyük bir çoğunluğunu, toprak analizi yaptırmaksızın gübreleme yaptığını ortaya koyan öğrenciler, gübreleme programlarını uygun bir şekilde hazırlanılması gerektiğine dikkat çekti. 2016 Mayıs ayında kaldırılan toprak analizi desteğinden çifçilerin yararlanması eğilimlerinin belirlenmesi için hazırlanan araştırma sonuçlarına göre; çiftçilerin yüzde 73.73’ü toprak analizi faydalarını bilmesine rağmen toprak analizi desteğinden yararlanma oranı yüzde 35.6, destek almaksızın analiz yaptıran çiftçilerin oranı ise yüzde 27.6 olarak belirlendi.

-Doğru gübre kullanımı önemli

Toprak analizi yaptıran çiftçilerin; doğru gübre kullanmak, ürün verimini arttırmak, toprak özelliklerini tanımak ve korumak amacıyla analizi yaptırdıkları ortaya çıktı. Çiftçiler ise yüzde 77.59’u analiz sonrasında yapılan doğru gübreleme ile verimde artış olduğunu ifade etti.

-Ziraat mühendileri sorumluluk almalı

Gübre satışında ziraat mühendislerinin görev ve sorumluluk almasını sağlayıcı düzenlemelerinin olmaması, çiftçiye ihtiyacı olan gübrenin önerilmesinde sorunlar yaşanmasına sebep olduğu ve toprak analiz desteğinin kaldırılması ile bu sorunların büyüdüğü vurgulandı.

Öğrencilerin yaptığı araştırma sonucu; üreticinin bilinç düzeyi göz önüne alındığında desteklemenin kaldırılması yerine, toprak analizinin zorunlu hale getirilmesi teknik ve ekonomik sonuçlar açısından çok daha yararlı olacağı ortaya koyuldu.