TİGEM’in başına kaymakamlık yaptığı ilçelerde tarımsal mucizeler yaratan İsmail Şanlı atandı. Köy arazilerini özel formüllerle birleştiren Şanlı’nın sistemi 250 farklı bölgede hayata geçecek
Yozgat Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı’nın 2010’da başlattığı arazi birleştirme projeleri büyük bir mucize yarattı. Küçük bir ilçe, 6 yılda 50 ülkeye meyve ihraç eden bir tarım üssüne dönüştü. Daha sonra farklı ilçelere atanan Şanlı’nın bu başarısı devam etti. Ortaya çıkan tablo hükümetin de dikkatini çekti ve Şanlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) atandı.
ARAZİLERİ BİRLEŞTİRDİ
Kurum dışından atanan ilk genel müdür unvanına da sahip olan Şanlı’ya gittiği ilçelerde hayata geçirdiği mucizeleri 250 noktaya taşıma görevi verilmesi bekleniyor. Yer tespit çalışmaları için start verilirken, uygulamaya 2018 itibarıyla başlaması hedefleniyor.
Şanlı, Kadışehri ilçe Kaymakamlığı döneminde hayata geçirdiği proje ile kan davalı olan köylüleri barıştırarak arazilerini birleştirmiş, birleştirilen tarım arazisine ise 5 bin dönümlük meyve bahçesi kurulmuştu. 100 köylünün kurduğu kooperatifle 220 traktörün 150’si satılmış ve verimlilik artmıştı. Yine biçerdöver kullanımlarında da benzer oranlarda iyileşme sağlandı. Projeyle bölgeler gıda üssü haline geldi.
25 YILLIĞINA KİRALANIYOR
250 noktaya uygulanması planlanan projenin sekteye uğramaması için arazi sahipleri arazilerini ilgili kamu kuruluşunun kurduğu bir şirkete 25 yıllığına kiralıyor. Bu sayede kurumsal bir bütünlük yakalanırken, ortaklar arasından çıkabilecek olası pürüzler de bertaraf ediliyor. Sistemle toprakların değeri de artıyor. Proje öncesi 300 TL’ye satılan bir dönüm arazinin değeri, bütünleştirme çalışmalarının ardından 2 bin TL’ye kadar çıkıyor.
ÇİFTÇİLER GERİ DÖNDÜ
Daha önce iş aramak için İstanbul başta olmak üzere büyük şehre göç eden köylüler kendi topraklarında çalışarak ciddi gelir elde etmeye başladı. Hatta çiftçilerin para kazanmaya başladığını gören akrabaları da tekrar köye dönmeye başladı.