Terör olayları nar üreticisini de vurdu

Terör olayları nar üreticisini de vurdu
GTHB Personel - Eylül 21, 2015 9:20 pm

Mersin’in Silifke ilçesinde hasadına başlanan ancak Suriye’ye açılan sınır kapısının kapalı olması ve son zamanlarda yaşanan terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu illerine sevkıyatı yapılamayan erkenci narın geçen yıl 3-3,5 lira olan fiyatı, bu sezon 1,5 liraya kadar geriledi.

Suriye’ye açılan sınır kapısının kapalı olması nedeniyle Arap ülkelerine nar ihracatı yapılamazken Doğu ve Güneydoğu illerine de terör olayları nedeniyle sevkıyat yapılamıyor. Üretici Cem Ergül, erkenci narın fiyatının 1,5 liraya kadar düşmesinin üreticiyi üzdüğünü dile getirdi. Üretici Cem Ergül’ün 50 dönümlük Hicaz narı bahçesinden hasat edilen 3 ton narın kilosu 1,5 liraya Mersin’e gönderildi. Narın birinci üretimi Mersin’e gönderilirken, ikinci üretiminin ise çöpe döküldüğü belirtildi.

Bu yıl bin 200 dönüm araziden 500 ton hicaz narı hasadının yapılacağını belirten Cem Ergül, “2015 yılı nar hasadımızı gerçekleştirdik. Bahar havası yaşanmadan direk kış ve yaz mevsimlerinin olmasından dolayı ürünlerde büyümede ve hastalıkta sorunlar yaşıyoruz. Bunun yanı sıra Suriye kapısı kapalı olduğu için Arap ülkelerine ihracatta sorun yaşıyoruz. Diğer bir konu ise son günlerde yaşanan terör olayları bizi vurdu. Çünkü tüccarlar bize Mersin halinden günde 20 veya 25 mal çıkartılırken şimdi çıkartılamıyor. Çıkan mallarda halk dışarıya çıkamadığı için satışta ve üretimde zorluk çekiyoruz. Tarım Bakanlığımızdan çiftçiye yardımcı olmasını istiyoruz. Eskiden narın birinci ve ikinci kalitelisini ihracata gönderebiliyorduk. Şu an alıcı olmadığı için ikinci kaliteyi döküyoruz. Çünkü alıcı yok. İkinci kalite ürünlerimizi çöpe döküyoruz. Çünkü değerlendiremiyoruz. Normalde ikinci kaliteyi meyve suyu olarak tüketicilere ulaştırıyorduk. Şimdi alıcı yok ikinci kalitemiz ziyan oluyor” dedi.

Üretici Cem Ergül geçen yıla oranla bu sene fiyatların çok düşük olduğunu söyledi. Geçmiş dönemlerde halden Güneydoğu illerine günde 15-20 kamyon ürün çıkışı olduğunu belirten Ergül, “Şu anda 1-2 kamyon çıkıyor. Çıkan malların satışında da problem yaşandığı söyleniyor” diye konuştu.

Narın C vitamini, demir ve potasyum deposu olduğuna işaret eden Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise çiftçilerin, narenciyeye oranla çabuk yetişen, bol ürün veren bir ağaç türü olan hicaz narı ekimine yönlenmeye başladığını söyledi. Keben başta olmak üzere Göksu Vadisi köylerinde yoğunlukta bulunan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 33 N16 olarak tescilli olan Türkiye’nin tek sofralık narların hasadına ise Ekim ayı sonunda başlanacağını, hasat sezonunun ise Ocak ayına kadar devam edeceğini ifade eden Can, bu yıl ilçe genelinde 3 bin dönüm araziden 5-6 bin ton arasında nar hasadının yapılacağını söyledi.