TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyeleri, Ordu’da mevsimlik işçilerin konakladıkları alanlarda inceleme yaptı.
Aralarında 4 siyasi partiden 6 milletvekilinin bulunduğu, çeşitli kurumlardan iş müfettişi, çalışma ve yasama uzmanı ile diğer ilgililerin yer aldığı heyet, Ordu’da Efirli ve Uzunisa mahallelerinde mevsimlik tarım işçilerinin konakladığı alanlarda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamada yapan TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Meclis bünyesinde dört siyasi partinin isteği doğrultusunda kurulan komisyonun 13 Ocak itibarıyla saha çalışmalarına başladığını söyledi.
Komisyon üyeleriyle iki haftadır alan çalışması yürüttüklerini dile getiren Kaçar, ilk etapta Şanlıurfa ve Adana illerindeki işçileri ziyaret ettiklerini vurguladı.
İşçilerle yaptıkları görüşmelerde öncelikle sorunların tespitinin yapıldığını, ardından da alan çalışmasına başlandığını ifade eden Kaçar, “Çalışmalar dahilinde yoğunlukla yaz aylarında fındık toplamak için Ordu ilimize gelen işçilerin konakladıkları alanlarda incelemelerde bulunduk. Ziyaret ettiğimiz illerde mevsimlik tarım işçileriyle ilgili uygulamaların Ordu’da sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü gördüğümüz gibi maalesef bazı illerde ise gereken hassasiyetin gösterilmediğini tespit ettik” dedi.
– “Bu toplumsal bir sorun”
Kaçar, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çalışma hayatını ilgilendiren bir sorun olmaktan çok toplumsal bir sorun olduğuna dikkati çekerek, “Hatta bazı yerlerde insani bir sorun” ifadesini kullandı.
Fertlerin çalışmaya birey olarak değil aileleriyle geldiğini anlatan Kaçar, “TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de 485 bin insanımız, aileleriyle yaklaşık 1 milyon vatandaşımız yılın değişik zamanlarında bir bölgeden başka bir bölgeye göç etmek durumunda kalıyorlar. Bu insanların eğitim, temiz su ve konaklama gibi ihtiyaçlarının karşılanması önümüze çok önemli problemler olarak çıkmakta. Yapacağımız ziyaretlerin sonunda işçilerimizin bütün sorunlarını ele alarak çözüm yollarını da belirteceğimiz raporu Meclis Başkanlığı, siyasi partiler ve sayın Başbakanımıza sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Mevsimlik tarım işçileriyle yaptıkları görüşmelerde iki temel problemleri olduğu yönünde görüşün ortaya çıktığını anlatan Kaçar, bunlardan birincisinin konaklama, diğerinin ise çocukların eğitim durumu olduğunu kaydetti.
Konaklama sorununun içerisinde temiz suya erişimden güvenliğe kadar birçok etkenin yer aldığını vurgulayan Kaçar, şöyle devam etti:
“İkinci temel sorunları çocuklarının eğitim hayatlarından mahrum kalmaları. Belki Ordu ilinde fındığın yaz aylarında toplanmasına bağlı olarak böyle bir problem olmayabilir ama en son Adana ziyaretimizde gördük, 15 bin civarında vatandaşımızın gerçekten insani olmayan şartlarda hayatlarını sürdürdüklerini müşahede ettik. Bu iki temel problem ilk etapta önümüze gelen sorunlar.”
Kaçar, Ordu’daki güzel uygulama örneğini yapacakları çalışmalarla tüm Türkiye’ye yayma amacında olacaklarını sözlerine ekledi.
AA