Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen 5. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı basın tanıtımında konuşan Güldal, proje pazarının Türkiye’de ses getireceğine inandıklarını, bakanlık olarak projeyi yakından takip ettiklerini belirtti.
Türkiye’de tarımsal hasılayı 2023 yılına kadar 150 milyar dolara ulaştırmak istediklerini ifade eden Güldal, bu doğrultuda Ar-Ge faaliyetlerinin de büyük önem taşıdığını kaydetti.
Güldal, Türkiye’nin tarım alanındaki ihracat hedefinin 40 milyar dolar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bu hedefe nasıl ulaşılacağı konusu ise tarımsal ürünlerin katma değerlerinin yükseltilmesi ve ürünlerin Avrupa’ya ve dünyaya pazarlanması ile olacaktır. Burada adımları atılan küçük projelerin ileride ülkemiz için büyük projelere dönüşeceğini ümit ediyoruz. 2012 yılında 4 milyar dolar olan ihracatımız şu an da 10,7 milyar dolar. Demek ki istikrarlı ve gayretli devam edersek bu 40 milyar dolar olacak. Bu rakam Türkiye için hayal değil.”
Türkiye’nin çok fazla hayvansal ürün kaynağı olduğu halde hastalık sorunu yüzünden ürünlerini ihraç edemediğini belirten Güldal, bu sorunun çözümü için çiftçinin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Su ürünlerinde İzmir’in ciddi bir yere sahip olduğunu kaydeden Güldal, bu konudaki en büyük problemlerden birinin ürünleri dış pazara gönderirken yaşanan ambalaj problemi olduğunu da söyledi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar ise 5. Gıda Ar-Ge proje pazarına çok sayıda öğrenci, akademisyen ve bağımsız katılımcıları beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Katılımcıların 17 Mart’a kadar başvurularını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda oldukça ilgi gören organizasyona bu yılda beklentimiz oldukça yüksek. İlk 4 etkinliğimizde toplam bin 460 proje başvurusu aldık. Etkinliğe 5 bine yakın misafir katıldı. Geçmişte sergilenenler arasında az sayıda da olsa hayata geçen projeler oldu. Etkinliğimizin 5. yılına rağmen hala yolun başındayız. İnanıyorum ki Cumhuriyetimizin 100. yılında 10. Gıda Ar-Ge Proje pazarını tamamlarken, ihracatımızda şiddetle ihtiyaç duyduğumuz katma değeri yüksek ürünlerin daha az maliyetli üretimini sağladığı projelerden sıklıkla bahsediyor olacağız.”