Türkiye’de sayıları 3 milyonu bulan Suriyeli sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve tarım alanında işgücünden yararlanılması için bir çalışma başlatıldı. Tarımsal Mesleki Eğitim Projesi adını taşıyan program ile birlikte tarım eğitimi verilecek mülteciler bu alanda istihdam edilecek.
900 kişiye tarım eğitimi verilecek
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın işbirliğinde gerçekleştirilen projenin maliyeti toplam 1,7 milyon dolar olarak açıklandı.
Projenin öncelikli amacı sığınmacılara tarımsal mesleki eğitim vererek çeşitli tematik alanlarda toplam 900 kişiyi sürdürülebilir iş imkanına kavuşturmak ve bu yolla Türkiye’de bulunan mülteci nüfusu ile tarımsal üretimi buluşturmak.
Tarım piyasasında istihdamı geliştirecek
Türkiye’de Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı güney bölgelerde tarımın en önemli ekonomik faaliyet alanı olduğunu söyleyen FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji, “Bu proje sığınmacılara ve Türk vatandaşlarımız için ekonomik imkanlarının geliştirilmesi ile istihdama katkı sağlayacak” diyor.
Mültecilerin ve onları ağırlayan ev sahibi toplulukların gıda güvenliği ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen FAO Program Yetkisi Sheikh Ahadduzzaman ise, “Bu mesleki eğitim girişimi kalifiye işgücünü kullanmak için büyük potansiyele sahip olan tarımsal iş piyasasındaki istihdam fırsatını kolaylaştıracak” diye konuşuyor.
Çalışma izni için hazırlıklar sürüyor
Türkiye’de tarım işçisi olarak kayıt dışı çalışan mültecilerin sayısının hızla arttığı biliniyor. Geçtiğimiz ay güncellenen Ulusal İstihdam Stratejisi’ne göre, yabancı uyruklu kişilere tarım alanında çalışma izni verilmesi için yıl sonuna kadar gerekli düzenlemelerin yapılacağı açıklanmıştı.