Sertifikalı kadın çobanlar

Malatya’da “Sürü Yönetimi Elemanı” kursuna katılarak sertifika alan kadın çobanlar, hayvanlarına adeta “çocukları gibi” ilgi gösteriyor. Akçadağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen eğitimle, 2013-2015 yılları arasında 8 defa düzenlenen “Sürü Yönetimi Elemanı” kursunda, Malatya genelinde 100’ün üzerinde kadın eğitim aldı. Kursiyerlere hayvanların bakımı, süt […]
GTHB Personel - Haziran 15, 2015 6:31 pm

Malatya’da “Sürü Yönetimi Elemanı” kursuna katılarak sertifika alan kadın çobanlar, hayvanlarına adeta “çocukları gibi” ilgi gösteriyor.

Akçadağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen eğitimle, 2013-2015 yılları arasında 8 defa düzenlenen “Sürü Yönetimi Elemanı” kursunda, Malatya genelinde 100’ün üzerinde kadın eğitim aldı.

Kursiyerlere hayvanların bakımı, süt sağımı, çobanlık mesleği gibi konularda bilgiler aktarılarak sertifa verildi. Meralarda “eğitimli” olarak çobanlık yapmaya başlayan kadınlar, adeta çocukları gibi ilgi gösterdikleri hayvanları güderek gelir sağlıyor.

Akçadağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mekselin Yıldız yaptığı açıklamada, kadın çobanların hem ailelerine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti.

“Sürü Yönetimi Elemanı” kursunun bir diğer adının da “çobanlık” olduğunu anımsatan Yıldız, “Bizim burada çobanlığın ikinci sınıf bir meslek olduğu imajı vardı. Eğitimle bu çözülmüş oldu. Şimdi çobanlığın peygamber mesleği olduğunu öğrendiler. Çobanlığı zevk alarak yapıyorlar” diye konuştu.

“Hayvancılığı bilmiyorduk”

Akçadağ’ın Kepez Mahallesi’nde yaşayan ve “Sürü Yönetimi Belgesi” alan Hatice Yıldız, “Ağılın temizlemesinden, yemlenmesine, hayvanların doğumuna kadar öğretmenlerimiz bize her konuda eğitim verdi. Önceleri yapıyorduk ama eksiklerimiz çoktu. Babam da çobanlık yapıyordu, hayvanların içinde büyüdüm ama gerçekten hayvancılığı bilmiyorduk” dedi.

Kadın çobanlardan Zöhre Taş da kendisini bildiğinden beri hayvancılıkla uğraştıklarını belirterek, “Hayvanlara çocuklarımız kadar iyi bakıyoruz aman bir şey olmasın, yeri temiz olsun, suyu temiz olsun, yemini zamanında yesin diye dikkat ediyoruz. İsim takıyoruz, hatta onlara çocuklarımızın isimlerini veriyoruz. Her koyuna değilse de çok sevdiğimiz koyunlara isim takıyoruz” diye konuştu.

AA