Türkiye ve Çukurova’nın önemli tarım merkezlerinden birisi olan Osmaniye’de kesme çiçek üretiminde artış için devlet ve özel sektör çaba sarf ediyor.
Osmaniye’de 25 yıldır toptan ve perakende çiçekçilik yapan üreticimiz, İzmir, Yalova ve Antalya’dan çiçek getirmek yerine kendine ait 2 dönüm araziye Osmaniye’de ilk kez kasımpatı ekerek hasada başladı. Hasat için yapılan etkinliğine Düziçi Kaymakamı Mustafa KOÇ, İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Düziçi Belediye Başkanı Ökkeş NAMLI, Yarbaşı Belediye Başkanı Mustafa ÖNAL, Atalan Belediye Başkanı Süleyman YILDIRIM, Böcekli Belediye Başkanı Doğan ÖZTÜRK, Ellek Belediye Başkanı Recep SOY, 22.Dönem Osmaniye Milletvekili Mehmet SARI, Düziçi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü F.Soner ÇERÇİ, İl Genel Meclisi Üyeleri, kurum temsilcileri, üreticiler ve teknik personeller katıldı.
Osmaniye’de 25 yıldır toptan ve perakende çiçekçilik yapan Veli Şehitoğlu, İzmir, Yalova ve Antalya’dan çiçek getirmek yerine kendine ait 2 dönüm araziye Osmaniye’de ilk kez kasımpatı ekerek çok başarılı bir şekilde yetiştirdi ve hasada başladı.
İlçede uzun yıllardır çiçekçilik yapan Şehitoğlu yaptığı açıklamada; “Satacağımız çiçekleri İzmir, Yalova ve Antalya’dan temin ederken maliyetleri düşürmek için çözüm arayışına girdik. Nakliye ve alınan komisyon nedeniyle çiçekleri normal değerinden pahalıya alarak satıyorduk, çiçekleri daha ucuza mal etmek için 2 dönümlük arazime 67 bin kasımpatı fidesi diktik. Çiçek ekimine temmuz ayında başladık. İlk önce 2 dönümlük bir arazide deneme ekimi yaptık. Arazimize 67 bin kasımpatı fidesi diktik. Eskiden İzmir’den, Yalova’dan ve Antalya’dan çiçek getirtir onları satardık. Biz de baktık bu böyle olmayacak kendimiz ekip satmaya karar verdik. Topraklarımız İzmir’den, Yalova’dan çok daha verimli. Bu verimli toprakları neden kullanmayalım ki dedik” diye konuştu.
Hazır aldığı dönemde dışarıdan 5 liraya mal ederek sattığı kasımpatıyı üretip 3 liraya satabildiğini ifade eden Şehitoğlu, “Gaziantep, Elazığ, Şanlıurfa gibi illere artık rahatlıkla çiçek gönderebiliyoruz. 24 Kasım Öğretmenler Günü yaklaşıyor. O güne kadar bu bahçenin tamamı satılır. Aynı zamanda burada 5 kişiye de istihdam sağlamış oluyoruz. Şimdilik seramız olmadığı için açık alana ve soğuğa dayanıklı kasımpatı ektik. İnşallah seramız tamamlandığında yılda 3 kez çiçek hasat edebileceğiz.” dedi.
İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM ise üreticileri alternatif ürün yetiştirme konusunda son zamanlarda çiçekçiliğe yönlendirdiklerini ifade etti. Daha önce gül ve lale ekimi yapıldığını ancak Osmaniye’de ilk kez kasımpatı ekimi yapıldığını dile getiren Sağlam, “Buradaki arkadaşımız, 2 dönüm arazide alternatif ürün olarak kasımpatı yetiştirdi. İlimizde tüm tarım ürünlerinin yanı sıra alternatif ürün ekimi kapsamında gerçekten güzel bir örnek olmuş. Biz de kendisine gerek ajanslar, gerekse Özel İdare bütçesinden 5 dönümlük bir sera yapacağız” diye ifade etti.
Hasat edilen kesme kasımpatı çiçekleri buketler halinde tasniflenip paketlenerek çevre illere de pazarlanıyor.