Milli Savunma Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında kışlalarda tüketilecek gıda maddelerinin teminine ilişkin protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli önümüzdeki dönemde askeri birliklerde organik süt ve yumurta tüketileceğini bildirdi.
Milli Savunma Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında Türk Silahlı Kuvvetlerindeki erbaş ve erlerin sağlıklı, güvenli beslenmesini sağlamak, yerli ürün temin etmek ve çiftçiye destek olmak amacıyla “Gıda Maddeleri Tedarikine” ilişkin protokol imzalandı.
Milli Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen imza törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli katıldı.
Bakan Fakıbaba konuşmasında imzalanan protokolün önemine değindi. Fakıbaba, protokolün hayırla vesile olması temennisinde bulunarak, “Askerlerimiz için çok önemli bir anlaşma olduğuna yürekten inanıyorum. Ayrıca gıda, tarım ve hayvancılık olarak da iç piyasayı hareketlendireceği ve yerli üretimi arttıracağı bağlamında da bakan olarak çok mutluyum. İnşallah her iki tarafa da hayırlı olur.” diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de konuşmasında 2018 yılı içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gıda teminini ağırlıklı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla ilgili ve bağlı kuruluşlarından yapacaklarını belirtti.
TSK’ye en kaliteli gıda, yiyecek ve benzeri tedarik ürünlerinin sağlanması ve bunların Mehmetçik’in önüne ulaştırılmasını amaçladıklarını dile getiren Canikli, “Bu son derece önemli bir olay ve bizim de görevimiz. Bunu sağlamamız gerekiyor.” diye konuştu.
Canikli, tedarik yöntemi, içeriği, zinciri ve uygulamasıyla ilgili geçen dönemlerde birtakım sıkıntıların kamuoyunun gündemine geldiğini belirterek, bu konularda en iyiyi aradıklarını, en kaliteliyi bulmaya amaçladıklarını, kaliteli üründen taviz vermeden fiyatı da en aza indirmeyi hedeflediklerini anlattı.
“Radikal bir değişiklik yapıyoruz”
Bu kapsamda yıl içinde en az Et ve Süt Kurumundan 510 milyon, Tarım Kredi Kooperatiflerinden 91 milyon, Marmara Birlikten 44 milyon, Tarişten 23 milyon, Trakya Birlikten 28 milyon, Çaykur’dan 25 milyon, TMO’dan 13 milyon ve Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumundan 23 milyon liralık malzeme satın alacaklarını dile getiren Canikli, “Toplam olarak 758 milyon liralık malzemeyi 2018 yılı içinde ağırlıklı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla ilgili ve bağlı kuruluşlarından temin etmiş alacağız.” dedi.
Canikli, kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar tarafından üretilmeyen gıda maddelerinin tedariğine yönelik de “radikal bir değişiklik” yaptıklarını bildirerek, “Eğer TSK tarafından kullanılan herhangi bir ürün kamu kurumu ya da kamu kurumu niteliğinde olan ya da çiftçilik kuruluşları tarafından üretiliyorsa doğrudan oradan alıyoruz. Bunlar tarafından üretilmeyenler varsa onları da piyasada rafta ürünü bulunan, kendini ispat etmiş, kurumsallaşmış firmaları doğrudan davet ederek onları yarıştırıyoruz. Yani açık ihale yönteminde herkesin, her firmanın girebileceği şekilde değil, o ürünü piyasada bir marka altında üreten ve piyasaya veren, kendini ispat etmiş, bilinen firmaları çağırarak bu alımları yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili örnekler veren Canikli, “Organik yumurta alımında, Türkiye’de bu üretimi yapan 14 firma bulunmaktadır. Bunların tamamıyla bağlantıya geçtik. Bunlardan altısı ilgilendi, teklif vermek istediğini ve ihaleye iştirak etmek istediğini belirtti. Bu altı firma davet edildi, en düşük fiyatı veren firma organik yumurta temininde işi almış oldu. Organik sütle ilgili olarak da sınırlı sayıda firma bu konuda, toplam 11 firma söz konusu organik süt üretimiyle iştigal eden. Bu firmalardan üçü ilgilendi, bu üç firma davet edildi ve organik süt temin, tedarik işini en düşük fiyatı veren Pınar Süt aldı” diye konuştu.
Canikli, balık konserve alımında da isim yapmış Dardanel, Kerevitaş ve Pınar’ı davet ettiklerini belirterek, “Bunları yarıştırdık ve en düşük fiyatı veren Kerevitaş altı. Bir başka ifadeyle Mehmetçiğimizin önüne Kerevitaş markasıyla o ürün, o kalitedeki, kalitesi tanımlanmış olan ürün ulaşacak ve Kerevitaş markasıyla, organik süt için söylüyorum Pınar Süt markasıyla.” dedi.
Dışarıdan alınan ürünlerin gelecek dönemde kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar veya çiftçi birlikleri tarafından üretilmeye başlanması durumunda alımların buralardan yapılacağını vurgulayan Canikli, “İlk defa organik ürün uygulamasını Türk Silahlı Kuvvetlerinde bu dönem başlatıyoruz. Bu uygulama pilot uygulama olacak. Süt ve yumurtadan başlıyoruz. Doğu ve güneydoğudaki askeri birliklerimiz tarafından tüketilmek üzere ilk defa bu sene, 200 bin litre organik süt ve bir milyon 650 bin organik yumurta tedarik edeceğiz.” diye konuştu.
Canikli, bunun örnek uygulama olacağını belirterek, “Temel hedefimiz, olabildiği ölçüde organik zincirini ve miktarını artırmak olacak. Türk Silahlı Kuvvetlerinin tükettiği bütün ürünlerde bunu olabildiği ölçüde artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin tükettiği bütün ürünlerde bunu yaymayı amaçladıklarını belirten Canikli şunları kaydetti:
“Tabii bunun ilave bir maliyeti var. Onu belli bir plan, takvim çerçevesinde ancak gerçekleştirebiliriz. Örnek olarak 200 bin litre organik sütün bize ilave maliyeti yıllık 416 bin lira. Yine 1 milyon 650 bin organik yumurtanın ilave maliyeti 676 bin 500 lira. Eğer bütün birliklerimizin tükettiği yumurtayı organik hale getirirsek ya da organik yumurta alırsak yani organik ürün tüketmenin bize yıllık ilave maliyeti 40 milyon lira olacak. Aynı şekilde birliklerimizin ihtiyacı olan yaklaşık 12 milyon litre sütün tamamını eğer organik alırsak bunun maliyeti 25 milyon lira olacak. Biz şu anda hem pilot uygulama yapmak hem de piyasayı tahrik etmek amacıyla bu konuda özellikle organik üretiminin teşvik edilmesi noktasında bu uygulamayı başlatıyoruz. Doğu ve Güneydoğu’daki birliklerimiz 2018 yılı içerisinde yumurta ve sütü organik olarak tüketecekler.”
Milli Savunma Bakanlığının gelecek yıldan itibaren piyasaya organik ürün alıcısı olarak girmesinin ardından organik ürün fiyatlarının da düşeceğini ve organik ürün üretiminin artacağını söyleyen Canikli, “Amacımız biraz da bu zaten. Yani organik ürünlerin fiyatının yüksek olmasının nedenlerinden biri, bu alanda faaliyette bulunan firmaların sayısının azlığı, yine organik ürünlerin üretiminde kullanılan organik girdilerin sayısının azlığıdır. Bunu artırmanın yolu bu şekilde talep etmek. Biz de bunu sağlıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
“Organik tavuk tüketimi için pilot uygulama başlayacağız”
TSK’nin tavuk tüketiminde de organik ürüne geçmesi konusunda çalışma yaptıklarını ancak toplam üretim miktarının, ihtiyacın çok altında olduğunu bildiren Canikli, “Yani tüm piyasanın organik tavuk üretim kapasitesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüketim ihtiyacının altında. Önümüzdeki yıldan itibaren onda da pilot uygulama başlayacağız ve daha sonra yaygınlaştıracağız.” diye konuştu.
Canikli, ilk planda süt, yumurta ve tavukta olmak üzere bütün ihtiyaçların organik olarak teminini hedeflediklerini, bunu gelecek dönemden itibaren gerçekleştireceklerini belirterek, “Bütün bu düzenlemeler, aldığımız ve alacağımız tedbirler başta tarım sektörü olmak üzere sektörün, Bakanlığımız tarafından çok daha regüle edilebilir, düzenlenebilir, yönetilebilir hale gelmesini sağlayacak. Çünkü bu yolla yaklaşık belki önümüzdeki yıl 1 milyar liraya yakın bir alım gerçekleştirilecek. Bu bahsettiğimiz hususlar doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri, Bakanlığımız tarafından temin edilen erzak veya tedarik unsurlarıyla alakalı.” ifadelerini kullandı.
Bazı birliklerdeki yemek ihale sistemine de değinen Canikli, şunları söyledi:
“Yeni dönemde ihaleye çıkılacak tüm yemek ihalelerinde firmalar, biraz önce saydığımız bu ürünlerin alımlarını, bu kuruluşlardan gerçekleştirecek. Onun ilk uygulamasını dün itibarıyla başlattık. Önümüzde bir ihale vardı, Doğu ve Güneydoğu’da yemek ihalesi. Orada kullanılacak malzemelerin listesini de şartnameye ek olarak koyduk ve bu yemek ihalesini alacak firma, alacağı bütün ürünleri; etleri, Et ve Süt Kurumundan, diğerlerini Toprak Mahsülleri Ofisinden, ona göre ilgili kuruluşlardan satın alacak. Hesabını kitabını ona göre yapacak, fiyat teklifini ona göre verecek. Konuştuğumuz rakamlar minimum rakamlar. Yemek ihalelerinin süresi dolup yenilenme durumu söz konusu olduğunda hepsinin şartnamesine biz onların, o yemekte kullanacakları bütün ürünleri, hangi kuruluşlarından alacağını da şartnameye koyacağız. Bu şekilde de oralarda da bu dönüşüm gerçekleştirilecek.”
Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanı Canikli ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, iş birliği protokolünü imzaladı.