Kiraz Üreticisi Mehmet Nevruz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kiraz ücretleri marketlere ve pazarlamacılara verdiğimizde ücreti düşüyor, masrafını bile kurtarmıyor, yol kenarında kendim satıyorum.” dedi. Diğer bir üretici Hakkı Pınar ise “Kiraz fiyatları bizim istediğimiz gibi değil en azından masraflarımızı kurtarmamız lazım, bizim topladığımız kirazlar işçilerin masraflarını ancak kurtarıyor. Devlet, su kuyuları açmış ama suyun saati 40 lira, peşin alınmazsa su verilmiyor. Ağaçların bakımı lazım, ilaçlanması lazım, ilaçlar çok pahalı, hepsini birleştirince üreticini elinde çok az bir para kalıyor.” diye konuştu.
En güzel kirazların Mustafabeyli mahallesinde yetiştirildiğini belirten Pınar, şu ifadeleri kullandı: “Bütün bunlar üreticiler için olumsuzluk demektir. Kiraz, dönemi kısa süren bir ürün, soğuk hava depoları kiraz için uygun değil. Komisyoncu bizden 75 kr.-1,5 liraya alıyor, tezgahta fiyat 2 lirayla 10 lira arasında değişiyor, burda parayı komisyoncular kazanıyor. Kiraza yönelik soğuk hava depolarında yer ayrılsa üretici ürününü burda muhafaza etse daha iyi bir fiyata verebilir, masrafını kurtarabilir.”
İlçe Tarım ve Gıda Müdürü Serdar Alıcı, ilçede kiraz rekoltesinin düşük olduğunu ifade ederek, “Kiraz yetiştiriciliğini profesyonel yapanlar da mevcut ihracatlık kirazın ücreti dalında 2,50 liradan alıcı buluyor.” dedi.
cihan