Yılın her dönemi tarımsal üretimiyle öne çıkan İzmir’in Ödemiş ilçesinde, 2016’nın ilk kestane hasadı yapılmaya başlanacak. Geçen yıla göre kestanede verimin daha yüksek olduğunu belirten bölge üreticileri, kestane sezonunun hareketli geçeceğini belirtti.
Kestane üretimi ile bölgenin lideri olan Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesinde kestane hasadı önümüzdeki günlerde başlayacak. Geçen yıllarda bölgede 3 bin ton kestane üretiminin yapıldığını, bu yıl tahmini rakamların 5 bin tona dayanacağını belirten üreticiler, fiyatların da yüz güldürücü olmasını diledi.
5 bin ton kestane bekleniyor
Kestane üretiminin devlet tarafından daha çok sahip çıkılmasını isteyen üreticiler, kestane üreticisinin üretiminden asla vazgeçmemesi gerektiğini ifade ederek, dünyanın en iyi kestanesinin Ödemiş’te yetiştiğini savundu. Bıçakçılı üreticilerden Kadir Sezgin, kestane sezonun açıldığını belirterek, “Bölgemizde Bozdağlar’dan Aydın Dağlarına kadar kestane üretimi yapılıyor. Ancak bölgenin içerisinde en kaliteli, en çok üretim yapan Bıçakçı’dır. Bıçakçı’da bu yıl kestanede kalite çok iyi durumda aynı zamanda verim de yüksek derecede. Kış aylarında yağmurların yağması, geçtiğimiz günlerde de yağan yağmurlar kestanede gelişimi olumlu yönde etkiledi. Köyümüz geçen yıllarda 3 bin ton kestane üretimi yaptı. Bu yıl ürün güzel verim yüksek tahminimize göre köyümüzden 5 bin ton kestane hasadı yapacağız” dedi.
“Yüzde 60 yurt dışına gidiyor”
Kestanesinin yüzde 60’ının yurt dışına özellikle Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini kaydeden Kadir Sezgin, özellikle İtalya’nın Bıçakçı kestanesi istediğini söyledi. Bu sezon kestanede toptan taban fiyatının 10 liradan aşağıya düşmesini talep ettiklerini ifade eden Sezgin, “Türkiye, kestane üretiminde Çin başta olmak üzere yurt dışı ile rekabet edemiyor. Ancak bu ara döviz kurundan dolayı rekabet şansı oluştu. Devletimizin kestane üretimini sahada daha çok desteklemesi ve daha çok teşvik etmesi gerekiyor. Biz üreticiler kendi imkanlarımız ile kuruyan ağacın yerine hemen yeni ağaç dikimi yapıyoruz. Ancak bu işi sistemli bir şekilde devletin yetkili organlarının da yapması gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı üretici üretiminden vazgeçmemeli düşüncesindeyim. Kestane üreticisi asla üretimden vazgeçmemelidir. Avrupa bu işi daha organize halde gerçekleştiriyor. Sahada daha çok ağaçların sorunlarını tespit ederek masaya yatırıyor. Bizim de imkanlarımız var, sahada ağacımız var, çalışkan üreticimiz var. Devletimizin çok büyük imkanları da var. Onun için bu işin daha da çok sahiplenmesi hepimizin faydasına olacaktır” diye konuştu.
“Daha çok mücadele etmeliyiz”
Kestane ağaçlarındaki hastalığın bir türlü çözülemediğini dile getiren Sezgin daha çok mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kestane ağaçlarında mürekkep ve mantar hastalığı denilen hastalıklar var. Bu hastalıklar ağaçları kurutuyor. Ne ülkemiz ne de Avrupa ülkeleri bu işi tam anlamıyla çözebilmiş. Fakat Avrupa bu işi çözebilmek ve ağaçları en iyi şekilde koruyabilmek için daha çok mücadele içinde. Biz de hastalığa karşı mücadelemizi daha da çok artırmalıyız. Kestane üç kat kabuğa sahip bir meyve. Ağaçta dikenli kabuğunu içerisinde kendisini büyütüyor. Avrupa, kestaneyi ağaçtan silkiyor, hemen soyuyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediyor.”
“Organik bekletebiliyoruz”
Kestaneyi organik de bekletebildiklerini kaydeden Kadir Sezgin, “Kestane ağaçtan düşürüldükten sonra dikenli kabukları ile kestane dökeklerinde otlarla örtüp organik bir şekilde muhafaza edebiliyoruz. Bu sistem ile kestane kabuğunun içinde daha sağlıklı ve daha kaliteli aromasından ödün vermeden Ocak ayı sonuna kadar durabiliyor. Biz buna organik bekletme diyoruz. Yeni dönemde de bereketli günler iyi hasatlar diliyorum” ifadelerini kaydetti.
“Ziraat mühendisleri göndersinler”
Bir başka üretici Ersin Erdinç ise, “Bıçakçı halkı geçimini kestaneden sağlıyor. Tüm aileler sezonda çoluk çocuk kestane işi yapıyor. Sezon boyu dışarıdan bin işçi geliyor. İşçiler, Bıçakçı’da çalışıyor evine ekmek götürüyor. Biz Bıçakçılı kestane ürecileri olarak kestane üretimini daha bilinçli, daha kaliteli yapmak istiyoruz. Geçen yıllara oranla daha çok üretim yapmak istiyoruz. Bunun için de çaba sarf ediyoruz. Sezon başlarken tarım müdürlüğü, belediye ya da ziraat odası gibi makamlardan bölgemize ziraat mühendisleri göndermelerini ve bize yol göstermelerini istiyoruz. Ayrıca her yıl gerek barbunya hasadında gerekse kestane hasadı döneminde bir kantar ihtiyacımız var. Ovacık yaylamıza yetkili büyüklerimizden bir kantar talep ediyoruz” dedi.