İzmir’de kuş gribi karantinası.

Menderes ilçesinde geçen hafta telef olan 4 tavukta kuş gribi virüsü tespit edilmesinin ardından mahalle karantinaya alındı. İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, AA muhabirine, Gümüldür Fevziçakmak Mahallesi’nde bulunan evin bahçesindeki 4 tavuğun geçen hafta telef olduğunu, sahibinin şüphelenmesi üzerine inceleme yapıldığını söyledi. Tavuklarda kuş gribi virüsü olduğunun belirlenmesi üzerine mahallenin karantinaya alındığını kaydeden Güldal, bölgede 700 civarında […]
GTHB Personel - Mayıs 18, 2015 10:02 am

Menderes ilçesinde geçen hafta telef olan 4 tavukta kuş gribi virüsü tespit edilmesinin ardından mahalle karantinaya alındı.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, AA muhabirine, Gümüldür Fevziçakmak Mahallesi’nde bulunan evin bahçesindeki 4 tavuğun geçen hafta telef olduğunu, sahibinin şüphelenmesi üzerine inceleme yapıldığını söyledi.

Tavuklarda kuş gribi virüsü olduğunun belirlenmesi üzerine mahallenin karantinaya alındığını kaydeden Güldal, bölgede 700 civarında tavuğun itlaf edileceğini anlattı.

Güldal, virüsün evin bahçesindeki tavuklarda görüldüğünü, entegre tesiste herhangi bir bulguya rastlanmadığını vurgulayarak, gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Menderes ilçesi Gümüldür Fevziçakmak Mahallesi’nde kuş gribi virüsünün belirlenmesine ilişkin, “Marmara Bölgesinden civciv, tavuk, kuş getirip satanlar olmuş. Onlardan sirayet etmiş olabilir. Bakanlığımızın talimatı gereği kaynağına kadar takip edeceğiz” dedi.

Kuş gribi nedeniyle kanatlı hayvan telefinin yaşandığı mahalledeki kümesler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince dezenfekte edildi ve kanatlı hayvanlar da toplandı. İtlaf edilen hayvanlar, yerleşim yerlerinin dışında kireçlenerek gömüldü.

Çalışmaları inceleyen Güldal, gazetecilere yaptığı açıklamada, ölen tavuklarda virüs belirlenmesi üzerine mahalledeki 700 kanatlı hayvanın tedbir amaçlı itlaf edileceğini, bu hayvanların tazminatının sahiplerine ödeneceğini söyledi.

Güldal, gazetecilerin, “Mahalle sakinlerinin sağlığını tehdit eden bir durum var mı?” sorusu üzerine, şunları ifade etti:

“Hayır. Bu şekilde hayvan ölümü söz konusu olan vatandaşlarımız olursa muhtara ya da bize muhakkak bildirilmesi lazım, laboratuvar sonucuna başvurulması için. Belli bir sıcaklığın olduğu bir mevsime giriyoruz. Bu virüsün inaktif olacağını biliyoruz sıcak havalarda. Bu süre içinde insan sağlığını tehdit etmemesi bakımından böyle bir yasal tedbir alınması gerekiyor. Gerekli tedbirleri aldık.”

Virüsün nasıl geldiğinin araştırıldığını söyleyen Güldal, “Marmara Bölgesi’nden civciv, tavuk, kuş getirip satanlar olmuş. Onlardan sirayet etmiş olabilir. Bakanlığımızın talimatı gereği kaynağına kadar takip edeceğiz” diye konuştu.

– Mahalleye kanatlı hayvan giriş çıkışına izin verilmiyor

Güldal, virüsün yayılma ihtimaline karşı mahalleye kanatlı hayvan giriş çıkışına izin verilmediğini belirterek, bölgenin 21 gün karantinada kalacağını, bu süre içerisinde buradaki tavuklar alındığı için steril bölge oluşturulacağını kaydetti.

AA