İstilacı türlerin avlanarak azaltılması hedefleniyor.

Akdeniz Koruma Derneği ve Akyaka Su Ürünleri Kooperatifince düzenlenen “Yeni tatlar yeni balıklar Akyaka’da” etkinliğinde, Gökova Körfezi’nde avlanan istilacı tür balıklar pişirilerek katılımcılara ikram edildi Muğla’da, Gökova Körfezi’nde bulunan istilacı tür balıkların popülasyonunun azaltılabilmesi için bu türlerin tüketiminin artırılması hedefleniyor. Ula ilçesinde, Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi önünde, Gökova Körfezi’nde bulunan istilacı türlerin tanıtımı amacıyla Akdeniz Koruma Derneği ile […]
GTHB Personel - Haziran 3, 2015 9:55 am

Akdeniz Koruma Derneği ve Akyaka Su Ürünleri Kooperatifince düzenlenen “Yeni tatlar yeni balıklar Akyaka’da” etkinliğinde, Gökova Körfezi’nde avlanan istilacı tür balıklar pişirilerek katılımcılara ikram edildi

Muğla’da, Gökova Körfezi’nde bulunan istilacı tür balıkların popülasyonunun azaltılabilmesi için bu türlerin tüketiminin artırılması hedefleniyor.

Ula ilçesinde, Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi önünde, Gökova Körfezi’nde bulunan istilacı türlerin tanıtımı amacıyla Akdeniz Koruma Derneği ile Akyaka Su Ürünleri Kooperatifince “Yeni tatlar yeni balıklar Akyaka’da” ismiyle etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlik öncesi uzmanlarca katılımcılara istilacı balık türleri hakkında bilgi verilerek, bu türlerin temizlenmesi, pişirilmesi ve tariflerinin yer aldığı broşürler dağıtıldı.

Daha sonra Gökova Körfezi’nde balıkçılar tarafından avlanan yaklaşık 100 kilogram istilacı tür balık pişirilerek, katılımcılara ikram edildi.

– “Bu türleri azaltmanın en iyi yolu tüketmek”

Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, istilacı türlerin bazılarının lezzetli olduğunu, ekonomik açıdan da iyi getiri sağlayabileceğini dile getirdi.

Akdeniz’de son yıllarda sayıları hızla artan göçmen türlerin, ekosisteme kısa sürede adapte olarak yerli türler üzerinde baskı kurduklarını anlatan Kızılkaya, “Son aylarda Gökova Körfezi’nde balıkçılarımızın yakaladığı balıklar içerisinde Akdeniz kökenli olmayan, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndan gelen türler artmaya başladı. Bunların bazıları tanınmasına rağmen bazıları hiç bilinmiyor. Özellikle kılkuyruk mercan, lokum balığı gibi balıklar çok bilinmiyor” dedi.

İsmi bilinmeyen türlere talep de olmadığına işaret eden Kızılkaya, bu nedenle bu tür balıkları tanıtmak için pişirerek insanların damak zevkine sunduklarını söyledi.

Balıkların pişirme yöntemleri ile ilgili çok sayıda tarif de hazırladıklarına dikkati çeken Kızılkaya, etkinliğin istilacı tür balıkların tanınması ve tüketilmesi, dolayısıyla fiyatının artmasının amaçlandığını ifade etti.

İstilacı türlerin ekosisteme etkileri bulunduğunu vurgulayan Kızılkaya, şöyle konuştu:

“Bu balıklar yerli balıkların yiyeceklerini tüketiyor. Özellikle sokkan balıkları, denizdeki algleri tamamen tüketerek kayaların üzerini çıplak hale getiriyor. Dolayısıyla ekosistemin bir numaralı halkasını yok ediyorlar. İnsanlar bu türleri tüketmeye başlarsa hem talep artacak hem de daha fazla istilacı balık çekeceğimiz için ekosistemde iyileşme meydana gelecek. Yani bu türlerin popülasyonunun azaltılmasının en önemli yolu tüketilmesi. Bu balıkları tanıtarak insanların keşfetmesini sağlamaya çalışıyoruz.

AA