Kuseyri, “Hatay’ın tarım alanları, toprak yapısı, iklimi ve diğer doğal koşulları ürün deseninde çeşitliliğe, hasatta erkenciliğe, ikinci ürün yetiştirilebilmesine imkân veriyor. Türkiye narenciye üretiminin büyük bir kısmını Hatay karşılıyor. Bereketli ve verimli topraklarıyla Amik Ovası’nda pamuk, buğday, mısır gibi birçok tarım ürünü yetiştiriliyor. Hatay 4 tarımsal ürün üretiminde Türkiye’de birinci sırada, 26 tarımsal ürün üretiminde ise ilk 5’e girdi” dedi.
TARIM ARAZİSİ
Hatay’ın ülke ekonomisine önemli katkı koyduğunu vurgulayan Mehmet Ali Kuseyri, “Hatay denince akla sanayi, ticaret ve tarım gelir. Bakanlığımız modern tarım teknolojilerinin uygulanması için üretimin her aşamasında destek vermektedir. Türkiye’nin tarımsal değeri yüksek ovalarından biri olan Amik Ovası’na sahip olan Hatay’ın yüzölçümünün yüzde 50’si tarım arazilerinden oluşuyor. İlk organik tarım uygulaması burada Hatay, tarımsal anlamda ülkemizin en bereketli topraklarına ve en uygun iklimine sahip, ürün yelpazesi en geniş olan ilimizden biridir” diye konuştu.
ÜRETİM MERKEZİ
Amik Ovası’nın, 1 milyon 150 bin dekar büyüklüğü ile Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu dikkat çeken Kuseyri, “Beyaz altın pamuk Hatay için vazgeçilmezdir. Çünkü il genelinde pamuktan 5 bin 100 aile ekmek yiyor” dedi.