Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocuk ve yetişkinlerinin aldığı enerjinin yüzde 10’dan azını basit şekerlerin oluşturmasını tavsiye etti. Bunu yüzde 5’e, yani günde 6 çay kaşığına, düşürmenin ise sağlık açısından daha faydalı olduğu vurgulandı.
Glikoz ve früktoz gibi basit şekerler daha çok gıda üreticileri tarafından ürünlere katılıyor. Tüketiciler de çay şekerini evde çeşitli amaçlar için kullanıyor. Bal ile meyve suyu ve konsantrelerinde de basit şekerler bulunuyor. Sebze-meyve ve sütte bulunan şekerlerin ise şu ana kadar tespit edilmiş bir yan etkisi yok.
Araştırmalara göre çocukluk devresinde fazla şeker tüketimi, ileride fazla kilo ya da obeziteye ve diş çürüklerine yol açıyor.
DSÖ yetkilisi Dr Francesco Branca, günde 50 gramdan (12 çay kaşığı dolusu) fazla basit şeker tüketilmemesini tavsiye etti. Branca, hükümetlerin şeker, tuz ve yağ oranlarının azaltılması için sektörle diyalog kurmalarını ve bu maddelerin yoğun olarak bulunduğu ürünlere ekstra vergiler koymalarını istedi.